Hronika

ZATRESAO SE BROD Silovita EKSPLOZIJA u rafineriji, povrijeđeno 8 radnika, požar lokalizovan (VIDEO)

Večeras oko 21.30 došlo je do silovite eksplozije u rafineriji u Brodu.

ZATRESAO SE BROD Silovita EKSPLOZIJA u rafineriji, povrijeđeno 8 radnika, požar lokalizovan (VIDEO)
FOTO: SRPSKAINFO

Kako je za Srpskinfo potvrđeno u policiji, povrijeđeno je 8 radnika, koji su se našli u blizini eksplozije. Svi se nalaze van životne opasnosti.

Direktor Doma zdravlja Zoran Predojević je za Srnu rekao da su povrijeđeni zadobili lakše povrede i da će preventivno biti upućeni u bolnicu u Doboj radi dodatnih pregleda.

Eksplozija se navodno desila u blizini postrojenja “05”, u kojem se prerađuju nafta i plin, tako da su vatrogasne ekipe na terenu uložile nadljudske napore da se požar ne proširi.

Prema posljednjim informacijama, požar je lokalizovan oko 22.30. To je potvrdila i Civilna zaštita RS.

Brod

Požar nakon eksplozije u Rafineriji u Brodu

Posted by Srpskainfo.com on Tuesday, October 9, 2018

U Policijskoj upravi  Doboj potvrđeno je za Srpskainfo da im je eksplozija prijavljena u 21.30.

Riječ je o snaznoj eksploziji i za sada nemamo više informacija. U stalnom kontaktu smo sa policijskom stanicom Brod, Civilnom zaštitom, vatrogascima i predstavnicima opštine – pojasnili su u policiji.

Portparol u Optima grupi Dubravka Gajić izjavila je za Srpskainfo da u ovom trenutku ništa ne mogu da kažu i da je direktor na terenu.

Kako je potvrdio načelnik opštine Brod Ilija Jovičić za RTRS, nekoliko radnika je povrijeđeno.

Izjavio je da je u toku hospitalizacija povrijeđenih u večerašnjoj eksploziji u postrojenju “04” u Rafineriji nafte u Brodu i gašenje požara. On nije mogao da precizira tačan broj povrijeđenih.

– Vatrogasne ekipe su na terenu i gase požar. Mislim da će biti u redu i da se neće širiti – naveo je Jovičić, prenosi Srna.

On je rekao da se još ne može govoriti o tome šta je uzrok eksplozije.

Stanovnici, koji žive u blizini rafinerije, kažu da se osjeti strahovit smrad, a da su od eksplozije popucali i prozori.

Procjena eksplozije

Nezavisni analitičar Zoran Grgić je izjavio kako je inicijalna eksplozija, sudeći prema boji požara, imala temperaturu oko 1.100 stepeni, a okolna oko 800.

– Sudeći prema visini plamena od 25 do 30 metara, radi se o eksploziji poluproizvoda ili gotovog proizvoda na pritisku višem od 20 bara. Trenutna šteta nastala je eksplozijom, ali najveća opasnost prijeti od plinova koji će nastati kada završi izgaranje. Tada bi CO, CO2, dušikovi, a nažalost moguće i cijanidni spojevi vezduhom i kroz kanalizaciju mogli ugroziti građane oba Broda – rekao je Grgić za Večernji list.

Nema evakuacije

Eksplozija se jako osjetila i s druge obale Save, u Slavonskom Brodu, gdje su se oglasile i sirene.

Gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara rekao je da se dim spušta niz Savu te da je policija iz predostrožnosti ljude upozorila da ne izlaze iz kuća.

Pročitajte još

– Teško je reći o čemu se radi. Po priči ljudi koji su nekad radili u rafineriji navodno je do eksplozije došlo u postrojenju 4. I sad gori, nakon više od pola sata, još ne vidimo vatrogasce, ne znamo što se tačno događa niti možemo uspostaviti vezu – izjavio je on za RTL.

Ova eksplozija je, dodaje, Brođane jako uplašila.

– Nema evakuacije, nema potrebe za panikom. Ako stigne poziv iz Broda, Zagreb daje odobrenje, mi ćemo pokušati pomoći. Još nismo dobili zahtjev za pomoć, imamo dogovoren krizni štab u županiji u 22.30, ali ja kao gradonačelnik nisam dobio poziv – rekao je Duspara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu