Hronika

ZAVRŠENA ISTRAGA U PREDMETU “ORKA” Optužena banda koja je raznosila bankomate

Više od dva mjeseca od spektakularne akcije „Orka“, koju su izveli pripadnici Federalne uprave policije pod nadzorom Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, u ovoj pravosudnoj instituciji su, kako saznaje Avaz, podigli optužnicu kojom je obuhvaćeno 12 osoba, a koja je juče potvrđena.

ZAVRŠENA ISTRAGA U PREDMETU “ORKA” Optužena banda koja je raznosila bankomate
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

Vođa grupe

Njih osam, potvrđeno je, terete se za krivično djelo organiziranog kriminala u vezi s razbojništvom i teškim krađama.

To su Rahman Begluk (32), koji je označen kao vođa grupe, Alen Begluk (35), Jozo Markić (36), Zoran Mikulić (47), Haris Zuko (29), Radislav Gavrić (39), Mugdim Omanović (35) i Enis Mandal (35).

Uz njih, još četiri osobe, N. Č., F. P., S. Ć. i N. L., obuhvaćene su optužnicom, ali za krivična djela prikrivanja, pomaganja i neovlaštenog držanja oružja.

Krali pet godina

Prema optužnici, terete se da su kao organizovana grupa u posljednjih pet godina na širem području Federacije BiH počinili više od 20 krivičnih djela, a riječ je o razbojništvima i teškim krađama. Kada je riječ o počinjenim krivičnim djelima,  to su pljačke bankomata u tržnim centrima „Bingo“, „Robot“ i „Namex“, i to upotrebom gasa i eksploziva.

Pronađen novac

„Orka“ je  bila  najuspješnija akciji FUP ove godine.

Tokom pretresa na 14 lokacija, 13 na području Federacije BiH i jedne u Istočnom Sarajevu, pronađene su veće količine novca koje podstiču  iz izvršenja ovih krivičnih djela, 15 kilograma eksploziva, podesna sredstva i tehnička aparatura.