Svijet

Završeno suđenje za bombaški napad u Briselu: Osam muškaraca proglašeno krivim za masakr

Osam muškaraca proglašeno je krivim za ubistvo i pokušaj ubistva u terorističkim napadima u Briselu 2016. godine u kojima su poginule 32 osobe, a ranjeno više od 300

Završeno suđenje za bombaški napad u Briselu: Osam muškaraca proglašeno krivim za masakr
FOTO: ABC/YOTUBE/SCREENSHOT

Među njima je i Salah Abdeslam, koji već služi doživotnu kaznu u Francuskoj zbog svoje uloge u terorističkim napadima u Parizu 2015. godine, a čija je meta bilo pozorište Bataklan i nacionalni stadion Francuske. Tada je ubijeno 130 ljudi, a ranjeno 350. Uhapšen je četiri dana prije napada u Briselu.

Presude zatvaraju poglavlje najvećeg suđenja u istoriji belgijskog pravosuđa, sa više od 900 građanskih tužilaca koji su učestvovali na ročištima koja su počela u decembru.

Bombaši izveli napad na stanicu metroa

Bombaši, koji su dio belgijsko-francuske terorističke grupe Islamska država, izveli su napade na prometnu stanicu metroa pored sjedišta EU u centru grada i na briselskom aerodromu, u Zaventemu, ubivši ljude iz skoro desetina zemalja.

Suđeno je i Mohamedu Abriniju, Abdeslamovom prijatelju iz djetinjstva, rođenom u Briselu koji je otišao sa aerodroma nakon što njegov eksploziv nije eksplodirao. Identifikovan kao “čovjek sa šeširom“, on je bio jedan od trojice osumnjičenih koji su uhvaćeni zahvaljujući kamerama na aerodromu.

Pročitajte još

Osmoro optuženo po 32 tačke

Presude su izrečene u specijalno izgrađenom sudu visoke bezbjednosti u bivšem evropskom sjedištu NATO-a na periferiji grada. Osmoro od 10 optuženo je po 32 tačke za terorističko ubistvo, pokušaj terorističkog ubistva 695 ljudi i učešće u aktivnostima terorističke grupe, prenosi Gardijan.

Sud je postavio 300 pitanja porotnicima u vezi sa optuženima, od terorizma do skrivanja terorista u bjekstvu. Vanredna sjednica suda otvorena je poslije 17 časova radi dostavljanja odgovora porotnika, za koje se očekivalo da će biti potrebno najmanje pet sati. Prisustvovalo je desetak članova porodica žrtava, od kojih se većina klonila suđenja.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu