Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAVRŠENO ZASJEDANJE Nacrtom rebalansa sredstva u gradskoj kasi smanjena za tri miliona KM

Banjaluka
Autor:

Foto: Grad Banjaluka

Vanredna Skupština grada peta po redu je završena i odbrnici su prihvatili sve tačke dnevnog reda a jedna od njih se odnosila na nacrt rebalansa gradskog budžeta kojim će u gradskoj kasi biti tri miliona  KM manje u odnosu na budžet koji je prvobitno donesen.

Većina tačaka se u najvećoj mjeri odnosile na restrukturisanje gradskih finansija što je bilo neophodno  usljed negativnih  ekonomskih posljedica epidemije korona virusa.

– Unutar budžeta  je bilo dosta tektonskih poremećaja jer je doslovno ekonomija na lokalnom i globalnom nivou početkom marta isključena i sada se vrlo polako vraća. Dolazak epidemije doveo je do zaustavljanja rada velikog broja privrednih subjekata i posljedica toga je pad prihoda koji je prisutan kod svih od autopraone i ćevebžinice do budžeta javnih nivoa. Naša procjena da bi u grad do kraja godine trebao imati manje prihoda za 30 miliona KM s tim da je sa 25 majem pad prihoda iznosio  oko 12 miliona KM – rekao je gradonačelnik Igor Radojičić

Objasnio je da su napravili plan za supstituisanje tih 30 miliona KM.

– Idemo u emisiju obveznica u iznosu do 12 miliona KM za kapitalne investicije od suficite, iz  nekih ranije rezervisanih sredstava imamo oko osam miliona KM, reprogram glavnice duga grada i garancija  sa oko četiri miliona KM te uštede sa oko pet miliona KM. Logika ovog rebalnsa je da pokušamo nastaviti razvojnu komponentu. Nismo htjeli da srežemo investicije to je teži put a mogli smo ukinuti sve investicije i sačekati da ovo sve prođe ali onda bi se sve u gradu svelo na košenje trave i odvoz smeća – naveo je Radojičić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO