Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZAVRŠNA KONTROLA Pravo na podsticaj izgubilo 69 firmi

Regioni
Autor:

Foto: Cvijeta Kovačević/RAS Srbija

Pero Gudeljević

Odjeljenje za privredni razvoj, sport i kulturu podnijelo je Vladi Brčko distrikta ovogodišnji izvještaj o ispunjavanju uslova za korišćenje novca koji se izdvaja za podsticaj u privredi, prema kome će zbog neizvršavanja utvrđenih obaveza za 69 firmi biti ukinuta rješenja o odobravnju podsticaja.

Pero Gudeljević, šef Odjeljenja za privredni razvoj, rekao je nakon sjednice na kojoj je razmatran ovaj izvještaj da je kontrola koja se provodi jednom godišnje obaveza koja proizilazi iz Zakona o podsticajima i da je obuhvatila 1.305 preduzeća i preduzetnika.

– Od nadležnih institucija dobili smo odgovor da neka od preduzeća ne ispunjavaju uslove za korišćenje podsticajnih sredstava. Dali smo im rok da ih ispune kako ne bi došlo do ukidanja rješenja. Nakon tog roka bili smo prinuđeni da za 69 preduzeća ukinemo rješenja o podsticaju – rekao je Gudeljević.

Pojasnio je da će u Odjeljenju analizirati kojim preduzećima sa ove liste je u ovoj godini isplaćen podsticaj i da će izvještaj podnijeti Pravobranilaštvu Brčko distrikta.

– Tražićemo od Pravobranilaštva da se u skladu sa Zakonom traži povrat tih sredstava, ali će to biti teško jer će se morati voditi računa o tome do kada su imali rješenja o podsticajima – rekao je Gudeljević.

On je pozvao preduzeća i poslodavce da uredno izmiruju svoje obaveze i podsjetio da je Zakon o podsticajima donesen kako bi se stimulisali privredni subjekti koji uredno izvršavaju svoje obaveze prema Distriktu.

– Različita su dugovanja ovih privrednih subjekata. Neki nisu uplatili račune za vodu i struju zbog čega ne mogu dobiti subvenciju na koju imaju pravo. Neki ne plaćaju poreske obaveze prema Distriktu ili doprinose za zdravstveno osiguranje zaposlenih, a u nekim firmama su inspekcije pronašle radnike koji su radili na crno – istakao je Gudeljević.

Broj preduzeća koja ove godine nisu ispunila svoje obaveze zbog kojih će izgubiti pravo na podsticaj nešto je veći nego ranijih godina ali je još uvijek u granicama.

– To je oko tri do četiri odsto od ukupnog broja preduzeća za koje dajemo podsticaje. Teško je očekivati da svi 100 odsto izvršavaju svoje obaveze i vjerovatno svi imaju svoje razloge zbog kojih to nisu mogli uraditi – istakao je Gudeljević.

Milioni za investicije

U skladu sa Zakonom o podsticajima Brčko distrikta, ove godine je iz budžeta Distrikta za ovu namjenu izdvojeno 7 miliona KM. Najveći dio ovog novca namijenjen je novim investicijama preduzeća Brčko distrikta, subvencionisanju kamata i novom zapošljavanju.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO