Svijet

ZAVRŠNICA PREDIZBORNE KAMPANJE Tramp i Bajden u foto-finišu obilaze KLJUČNE američke države

Do predsjedničkih izbora u SAD je ostalo još nekoliko dana, a dvojica kandidata se u finišu predizborne kampanje koncentrišu na četiri ključne savezne države na američkom Srednjem zapadu.

ZAVRŠNICA PREDIZBORNE KAMPANJE Tramp i Bajden u foto-finišu obilaze KLJUČNE američke države
FOTO: OLIVIER DOULIERY/POOL/EPA

Predsednik Donald Tramp posjetiće Mičigen, Minesotu i Viskonsin dok će Džozef Bajden održati predizborne skupove u Minesoti, Viskonsinu i Ajovi.

Mičigen ima 16 elektorskih glasova, Minesota i Viskonsin po 10, a Ajova šest.

Bajden je kritikovao predsjednika Trampa što drž velike predizborne skupove u vrijeme pandemije korona virusa, na kojima većina učesnika ne nosi maske, nazivajući takve mitinge “događajima koji su izvor širenja zaraze.”

– Predsjednik širi više od korona virusa. On širi podjele i razdor – zaključio je Bajden na skupu u Tampi, na Floridi.

Obraćajući se masi svojih birača na parkingu stadiona u istom gradu, Tramp je ponovo predvidio veliki odziv i pobjedu 3. novembra. Tramp je izjavio da će zemlja “za nekoliko nedjelja imati vakcinu protiv Covid-19” i obećao da će stariji Amerikanci biti prvi u redu da je prime.

Na svim izborima od 1996. kandidat koji bi pobjedio na Floridi dobijao bi predsjedničke izbore, jer tu pobjeda donosi čak 29 od 270 elektorskih glasova potrebnih za pobjedu.

U nacionalnim anketama, Bajden ima vođstvo od sedam do osam poena u odnosu na Trampa, iako je ta razlika upola manja u nekoliko ključnih država u kojima će vjerovatno biti odlučen ishod izbora nakon finalnog prebrojavanja glasova.

Više od 80 miliona ljudi je već glasalo, što je daleko više od polovine ukupnih glasova 2016, što je posljedica snažne političke podjele, ali i želje da se zbog epidemije izbjegnu velike gužve na biralištima na sam izborni dan.