Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZBOG NJIHOVE BRUTALNOSTI JE SVIJET NA NOGAMA Ovi policajci nose Flojdovu krv na rukama (FOTO)

Svijet
Autor:

Foto: NowThis News/Youtube/Screenshot

Aleksandar Kueng (26), Tomas Lejn (37) i Tu Tao (34), policajci koji su osumnjičeni za pomaganje u ubistvu Džordža Flojda 25. maja u Minesoti, danas će biti izvedeni pred sud.

Njima se stavlja na teret da su kolegi Dereku Šovinu, koji je na vratu ubijenog Flojda klečao gotovo 9 minuta i na taj način prouzrokovao njegovu smrt, pomagali u policijskoj brutalnosti.

Šovin se sumnjiči za ubistvo drugog stepena, a ostala trojica za pomaganje u zločinu.

Podsjetimo, u SAD već danima traju protesti zbog ubistva Flojda. Haos je počeo nakon što je isplivao snimak na kom se vidi kako Šovin kleči Afroamerikancu na vratu dok uporno govori da ne može da diše. Policijska četvorka krenula je da uhapsi Flojda jer je pokušavao da kupi namirnice u radnji sa lažnom novčanicom od 20 dolara, prenosi Telegraf.

Brutalno nasilje pravdali su rečenicom da se Flojd opirao hapšenju. Međutim, uskoro su ispivali snimci na kojima se vidi da se nesrećni čovjek uopšte nije suprostavio policiji.

Foto: Hennepin County Sheriff's Office/Tanjug/AP

Derek Šovin, Aleksandar Kueng (26), Tomas Lejn (37) i Tu Tao (34)

Nedugo nakon zločina sva četvorica policajaca su otpuštena iz policije, ali je samo protiv Šovina podignuta optužnica. Juče je donesena odluka da se i ostaloj trojici sudi zbog ubistva.

Rezultati obdukcije pokazali su da je Flojd preminuo od gušenja.

Džordžova smrt pokrenula je lavinu protesta širom zemlje koju prate jaki okršaji policije i demonstrana a u više gradova Sjedinjenih Američkih Država proglašeno je vanredno stanje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO