Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zbog sumnje u neregularnosti, CIK BiH odbio upis u birački spisak za 9.136 osoba

Politika
Autor:

Foto: Arhiv/Klix.ba

Centralna izborna komisija (CIK) BiH saopštila je danas će kompletnu informaciju o mogućem počinjenju krivičnog djela u postupku registracije birača izvan BiH sa pratećom dokumentacijom dostaviti nadležnom tužilaštvu.

U saopštenju se navodi da je CIK 13. avgusta donio odluku kojom je odbijen upis u izvod iz Centralnog biračkog spiska za glasanje izvan BiH za 9.136 birača, jer nisu ispunjeni zakonom propisani uslovi usljed nedostatka dokaza o identitetu, državljanstvu, prebivalištu, nečitkoj prijavi ili veći broj prijava sadrži identičnu adresu u inostranstvu.

Istog dana CIK je o tome obavijestio javnost i kontinuirano u svim svojima obraćanjima ukazuje na osnovanu sumnju da su u procesu registracije birača izvan BiH falsifikovani potpisi i zloupotrebljavani lični dokumenti.

– Ponovo pozivamo birače da provjere status svoje registraciji na veb stranici CIK-a BiH pod linkom `Da li ste registrovani`, u opštinskom centru za birački spisak ili da nazovu CIK BiH na broj 033/251-331 ili 033/251-332 – navodi se saopštenju.

 

Iz CIK-a ističu da su ih do sada o mogućem počinjenju krivičnog dijela, osim birača, informisale pojedine policijske uprave i pojedine opštinske/gradske izborne komisije, a riječ je o oko 150 slučajeva.

Većina tih informacije odnosi se na opštine Veliku Kladušu, Modriču i Orašje.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO