Biznis

Žele nadmašiti konkurenciju: Najveće evropske banke prave svog “PLATNOG DIVA”

Kreditne institucije u Evropi namjeravaju da udruže snage kako bi pokrenule novu uslugu koja će nadmašiti američke konkurente, među kojim su Pejpal, Masterkard i Viza.

Žele nadmašiti konkurenciju: Najveće evropske banke prave svog “PLATNOG DIVA”
FOTO: SHUTTERSTOCK

U ovom projektu će učestvovati više od 30 najvećih evropskih banaka i finansijskih kompanija.

– Oni će pokušati da stvore “platnog diva” sposobnog da poremeti Vizu i Masterkard – piše Fajnenšel tajms.

Među firmama koje razvijaju ovu uslugu su bankarski divovi Dojče bank, BNP Paribas, ING, Unikredit i Santander. One obrađuju više od polovine svih plaćanja u Evropi.

Pročitajte još

Finansijski portali pretpostavljaju da će, uz pomoć evropske platforme, biti moguće plaćati putem interneta i u prodavnicama, kao i prenositi novac i podizati gotovinu sa bankomata.

Prve usluge mogle bi biti pokrenute već 2022. godine.

Kartična plaćanja u Evropi sada uglavnom obrađuju američke firme. Prema podacima “Evrokomerca”, četiri od pet transakcija u Evropi obrađuju Masterkard i Viza.

Nedavno je i iz državnog vrha Rusije stigla vijest kako ta zemlja, u slučaju daljeg američkog proširenja protivruskih sankcija, razmatra obustavljanje djelatnosti američkih platnih instrumenata Vize i Masterkarda, inače vrlo popularnih u Rusiji, gdje djeluju već više decenija.

Rusija je prije nekoliko godina, zbog zapadnih prijetnji finansijske prirode, uvela svoju prvu platnu karticu “mir”, kao alternativu američkim, kojom se već može plaćati u ograničenom broju svjetskih država.