Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zelena ekološka organizacija o zaštiti životne sredine: Ekološkim projektima do zdravijeg života ljudi

Regioni
Autor:

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Rudnik i Termoelektrana društveno su odgovorna firma koja kroz ekološke projekte utiče na poboljšanje opštih uslova života mještana Ugljevika i cijele regije.

Istaknuto je to na skupu koji je organizovala Zelena ekološka organizacija iz Ugljevika, koja okuplja tridesetak članova, kako bi  ukazala na važnost zaštite životne sredine, a svijest građana o ekologiji podigla na viši nivo. Sistem odsumporavanja dimnih gasova od neprocjenjive je važnosti i doprinosi kvalitetnijem životu svih mještana Ugljevika.

– O zaštiti životne sredine mora se voditi više računa. To je preduslov zdravlja stanovnika ovog područja. I ukoliko želimo spriječiti migracije s ovog područja i zadržati mlade ljude u ovoj sredini, moramo raditi mnogo više na zaštiti životne sredine – upozorio je Zdravko Mijatović, predsjednik Zelene ekološke organizacije.

Foto: Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Projekat odsumporavanja najveći je ekološki projekat u energetskim postrojenima u Jugoistočnoj Evropi, podsjetio je i projekt menadžer Zlatko Malović.

– U vrijeme kada je Termoelektrana počela sa radom, 80-tih godina prošlog vjieka, važili su manje strogi zakoni u oblasti zaštite životne sredine i kao jedina moguća zaštita od emisije štetnih gasova izgrađen je dimnjak visine 310 metara iz koga se ispušta dim. On se ne zadržava samo na našem području, već se štetni gasovi prenose preko granica na šire područje Evrope – navodi Malović.

Poznato je da se za proizvodnju električne energije u Ugljeviku koristi ugalj sa visokim sadržajem sumpora, koji se kreće od 3,5 do pet procenata, a emisija sumpornih oksida u vazduh je značajno veća od dozvoljene. Ugovorom o energiji za jugoistočnu Evropu i pravilima EU o integralnoj zaštiti životne sredine predviđeno je da se do kraja 2018. godine zatvore svi proizvodni pogoni, koji se ne uklapaju u stroge evropske ekološke standarde.

– Prema studiji opravdanosti, koju je uradila japanska banka, emisiju sumpornih oksida moguće je smanjiti do 98, 4 odsto, što znači da bi emisija štetnih gasova bila oko 400 miligrama po kubnom metru. Toliko je dozvoljeno domaćim i evropskim zakonima za postrojenja koja su izgrađena u ranijem period, što je i cilj ekoloških standarda EU zaštita životne sredine – pojasnio je Malović.

Generalni direktor RiTE Ugljevik Đorđe Popović naglašava da ovo preduzeće, koje proizvodi trećinu električne energije u RS, mnogo pažnje posvećuje u zaštiti životne sredine.

Foto privatna arhiva

Đorđe Popović

– Pored novih elektrofiltera, izgradnjom postrojenja za odsumporavanje dima stvaraju se pretpostavke za ispunjavanje evropskih ekoloških standarda i stabilnu proizvodnju struje u budućnosti. Ovaj projekat vrijedan je oko 220 miliona KM, a novac je obezbjeđen iz kredita Japanske agencije za međunarodnu saradnju – rekao je Popović.

Pošumljavaju od 15 do 20 hektara

RiTE Ugljevik tri decenije sistematski i kontinuirano radi na rekultivaciji zemljišta. Godišnje se pošumi od 15 do 20 hektara zemljišta na kojem se u prosjeku zasadi 55.000 sadnica, a preduzeće u ovaj posao uloži oko 1,2 miliona KM. RiTE  je do sada rekultivisalo 90 hektara zemljišta na kojem je zasađeno više od 550.000 sadnica. Na taj način se ogroman prostor, koji je zbog površinske eksploatacije uglja degradiran, ponovo obnavlja.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO