Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ŽELI PROMIJENITI NENORMALNU POLITIKU” Kim Džong Un više nije vrhovni lider Sjeverne Koreje

Svijet
Autor:

Foto: Profimedia

Lider Sjeverne Koreje Kim Džong Un više nije vrhovni lider, već je novim ustavom zvanično proglašen za šefa države i vrhovnog komandanta vojske.

Pozivajući se na izjave posmatrača, novinske agencije navode da bi cilj novog ustava mogla biti priprema za potpisivanje mirovnog sporazuma sa SAD, na koji Sjeverna Koreja poziva s ciljem prekida ratnog stanja, koje postoji još od Korejskog rata vođenog od 1950. do 1953. godine.

U novom ustavu navodi se da je Kim, kao predsjedavajući Komisije za državna pitanja, vrhovni komandant vojske i “vrhovni predstavnik cijelog korejskog naroda”, što znači da je šef države.

Kim je u prethodnom ustavu predstavljen kao “vrhovni lider”, koji komandira oružanim snagama.

Profesor Instituta za Daleki istok na Univerzitetu Kjungnam Kim Dong Jup izjavio je da je Kim sanjao o tome da postane predsjednik Sjeverne Koreje i da je sada učinio da to postane stvarnost.

– On već dugo želi promijeniti nenormalnu politiku u kojoj je vojska na prvom mjestu – istakao je Kim Dong Jup.

Kim se od prošle godine fokusirao na ekonomiju, započeo razgovora sa SAD o nuklearnom programu Sjeverne Koreje i načinio korake ka promjeni slike o sebi kao svjetskom lideru, koristeći za taj cilj i samit sa Južnom Korejom, Kinom i Rusijom.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO