Politika

"Želimo da budemo svoji na svome sa obje strane Drine" Đurđević-Stamenkovski poručila da Srpsku niko ne može da podijeli

Ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije, Milica Đurđević-Stamenkovski najoštrije je osudila izjavu ministra odbrane u Savjetu ministara BiH, Zukana Heleza, za koju je rekla da je anticivilizacijska i antidemokratska i koja najbolje pokazuje da je Svesrpski sabor uznemirio sve one koji žele sukobe i podjele u Srpskoj, BiH i na Balkanu.

"Želimo da budemo svoji na svome sa obje strane Drine" Đurđević-Stamenkovski poručila da Srpsku niko ne može da podijeli
FOTO: ZORAN ILIĆ/RINGIER

Nedopustivo je da u 21. vijeku neko neprimjereno i bahato Srbima u Republici Srpskoj prijeti progonom po uzoru na veliku tragediju koju su preživjeli krajiški Srbi – rekla je Đurđević-Stamenkovski u Banjaluci nakon stastanka sa predsjednikom Srpske, Miloradom Dodikom.

Đurđević-Stamenkovski istakla je da se htjelo Republiku Srpsku svesti na nivo toponima.

– Republiku Srpsku su željeli da svedu na nivo toponima. Pokušali su da izbrišu njeno kršteno ime koristeći skraćenicu RS. Nazivali su je manjim entitetom BiH, a sada ni to više nije dovoljno, nego pojedinci koji ne žele suživot i poštovanje Dejtonskog sporazuma, najavljuju da bi Republiku Srpsku podijelili na dva bosanska kantona, istočni i sjeverni – naglasila je Đurđević-Stamenkovski.

Ona je istakla da “Republiku Srpsku niko ne može da podijeli, potlači i podčini, i ona nije ničija sluškinja”.

– Srpska je tekovina borbe našeg naroda da na ovim prostorima bude svoj na svome. Ta borba nije trajala pet godina, već pet vijekova. Zato je važno da svi razumijemo da Srpska danas kada se nalazi na velikim udarima i kada je njeno rukovodstvo izloženo pristiscima, ima bezrezervnu podršku i zvaničnu podršku Srbije koja je izražena Deklaracijom i konstatovana i usvojena na Svesrpskom saboru – zaključila je ministar za brigu o porodici i demografiju Srbije.

Počinje realizacija dogovorenih projekata

Ministar porodice, omladine i sporta Republike Srpske, Selma Čabrić, izjavila je da današnji sastanak u Banjaluci sa ministrom za brigu o porodici i demografiju Srbije, Milicom Đurđević-Stamenkovski, predstavlja nastavak tema integrisanih u Memorandum potpisan uoči Svesrpskog sabora u Beogradu, kao i da su dogovorene konkretne aktivnosti, koje počinju već sutra.

Selma Čabrić
FOTO: VELIBOR TRIPIĆ/MINISTARSTVO PORODICE, OMLADINE I SPORTA RS

– Danas smo dogovorili konkretne aktivnosti sa kojima Ministarstvo kreće već od sutra. Biće javni poziv, lokalne zajednice će imati priliku da kandiduju svoje projekte – rekla je Čabrićeva novinarima u Banjaluci nakon sastanka sa Đurđević-Stamenkovski.

Ona je navela da se ide sa konkretnom realizacijom, da bi do kraja kalendarske godine bili završeni projekti koje finansira Vlada Srbije u dogovoru sa resornim ministarstvom u Srpskoj.

Đurđević-Stamenkovski je konstatovala da je Svesrpski sabor otvorio novo poglavlje saradnje Srbije i Srpske.

Ona je podsjetila da se potpisani memorandum dva ministarstva odnosi na saradnju u oblasti populacione politike, demografije, te međugeneracijske saradnje.

– Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju opredijelilo je 10 miliona dinara (oko 85.500 evra) za ovu budžetsku godinu što će biti upućeno lokalnim samoupravama koje budu kandidovale projekte u oblasti populacione politike, porodičnih vrijednosti, promocije borbe protiv bijele kuge i svega što je značajno za porodicu i našu djecu – navela je Đurđević-Stamenkovski.

Ona je rekla da su očekivanja da u narednoj budžetskoj godini budu izdvojena znatno veća sredstva kako bi se pokazao kontinuitet u namjeri da se djeca iz Srpske i Srbije ne odvajaju.

Đurđević-Stamenkovski je rekla da su odmah nakon Svesrpskog sabora organizovane posjete učenika iz Srpske Beogradu, kao i da se u narednom periodu planira ista aktivnost.

– Počinjemo sistemom malih koraka put ka zajedničkom cilju, a to je da stvorimo utisak da su Srbija i Srpska jedna porodica i da ćemo se međusobno pomagati i podržavati – naglasila je Đurđević-Stamenkovski.

Ona je rekla da je Ministarstvo porodice, omladine i sporta Srpske danas poslalo zvaničan dopis i resornom ministarstvu Srbije dalo punu saglasnost u skladu sa potpisanim Memorandumom o koordinaciji daljih aktivnosti, piše RTRS.

– Deklaracija u cjelini, a i naš memorandum o saradnji nisu puko slovo na papiru. Ljudi će imati priliku da vide kako izgleda kada na Drini gradimo zajedničke mostove naše saradnje, suživota i spajanja i svega onoga što predstavlja zajedničku vrijednosnu vertikalu Srpske i Srbije. Želimo da budemo svoji na svome sa obje strane Drine i to pravo niko ne može da nam ospori. Želimo da brinemo o svoj djeci bez obzira na nacionalnu i vjersku pripadnost – naglasila je Đurđević-Stamenkovski uz poruku da Srpska i Srbija brinu o svim porodicama.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu