Svijet

"ŽELIMO DA ZNAMO ŠTA SE DESILO" Kremlj se nada da zbog trovanja Navaljnog neće doći do NARUŠAVANJA ODNOSA sa zapadom

Iz Kremlja je danas izražena nada da oboljenje opozicionog političara Alekseja Navaljnog neće narušiti odnose Rusije sa zapadom.

"ŽELIMO DA ZNAMO ŠTA SE DESILO" Kremlj se nada da zbog trovanja Navaljnog neće doći do NARUŠAVANJA ODNOSA sa zapadom
FOTO: PATRICK SEEGER

Navaljni je u vještački izazvanoj komi u bolnici u Berlinu, gdje je prebačen tokom vikenda nakon što se onesvijestio tokom leta.

Iz njemačke klinike je saopšteno da preliminarni rezultati ispitivanja ukazuju na trovanje, mada ruski ljekari koji su se o Navaljnom brinuli u bolnici u Omsku osporavaju ovu dijagnozu.

Njemačka, SAD i druge države zatražile su od Rusije da pokrene istragu o okolnostima koje su dovele do oboljenja Navaljnog ali portparol Kremlja Dmitrij Peskov navodi da dijagnoza još nije utvrđena.

Na novinarsko pitanje o mogućem pogoršanju odnosa između Moskve i zapada, Peskov je odgovorio da Kremlj ne želi da se to desi i da za to nema nikakvog razloga.

Predsjednik donjeg doma ruskog parlamenta Vjačeslav Volodin rekao je ranije da će komitet pokrenuti istragu kako bi bilo utvrđeno da li su strane snage imale udjela u oboljenju Navaljnog kako bi se izazvale tenzije u Rusiji.

Peskov je odgovarajući na pitanje o mogućnosti strane umiješanosti koju je iznio Volodin naveo da, ukoliko bude potvrđeno trovanje i supstanca identifikovana, onda će biti razloga za razmatranje ko je od toga imao korist. – Nismo ništa manje zainteresovani od bilo koga drugog da saznamo šta je dovelo do oboljenja Navaljnog – dodao je Peskov.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu