Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Željezničari se nadaju VEĆIM PLATAMA

Društvo
Autor:

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Radnici Željeznica RS, preduzeća koje je već godinama tone u dugove, među prvima će u 2019. dobiti povišicu, ako plan uprave i sindikata odobri IRB RS.

I radnici i menadžment  ŽRS su saglasni da sa prosječnom zaradom od 638 KM i inženjerskim platama ispod 1.000 maraka neće daleko stići. Od IRB RS, kao predstavnika većinskog kapitala, traže da odobri povećanje iznosa za bruto plate od 38 miliona KM za maksimalno 7 odsto.

– Kolika bi tačno bila povišica za pojedina radna mjesta zavisi od toga kako bi se ova suma raspodijelila – kaže predsjednik nadzornog odbora ŽRS Ratko Đuričić.

Taj teški zadatak treba da obave sindikalci, ali u njihovim redovima ima i skeptika. Tako predsjednik sindikata STD Zlatko Marin kaže da od povišice, vjerovatno, “neće biti ništa”, a to znači da nema ništa ni od potpisivanja kolektivnog ugovora.

U upravi tvrde da većina od oko 2.400 zaposlenih u ŽRS ima vrlo skromna primanja, dok ugovorene plate od 2.500 do 3.000 KM prima samo direktor i još petoro rukovodilaca.

Broj zaposlenih u ŽRS je drastično smanjen, pa je i iznos za bruto plate, koji je 2011. godine iznosio čak 59 miliona KM, smanjen za trećinu. To je i glavni argument onih koji traže povišicu.

“Željeznice RS” su u višemlionskim gubicima, koji su odavno veći od imovine preduzeća. Kredit Svjetske banke težak 100 miliona KM kojim se gigant – gubitaš spasava od stečaja, vraćaće građani RS u naredne 32 godine.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO