Biznis

ZEMLJA OGROMNIH KONTRASTA Ovako izgleda život u najgušće naseljenoj državi u Evropi

Monako se prostire na dva kvadratna kilometra na obalama Sredozemnog mora.

ZEMLJA OGROMNIH KONTRASTA Ovako izgleda život u najgušće naseljenoj državi u Evropi
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

U toj monarhiji živi otprilike 38.000 stanovnika, što je čini najgušće naseljenom državom u Evropi.

Ne čudi stoga što su kvadrati na visokoj cijeni niti što mjesečni najam za garsonjeru iznosi oko 2.700 evra.

Za mnoge to je zemlja ogromnih kontrasta. S jedne strane, riječ je o poreskom raju za milionere, odnosno državi ogromnog luksuza, velikih kazina, skupih jahti i brzih automobila koji troše nevjerovatne količine benzina. S druge strane, Monako prerasta u jednu od ekološki najodrživijih zemalja na Starom Kontinentu, piše portal Pun kufer.

U 2016. godini pokrenut je je program Terre de Monaco, koji obuhvata pet mikrofarmi na krovovima zgrada i balkona, a u kojima se uzgajaju organsko povrće i voće. Kada je Džesika Sbaraglia pokrenula projekt usred betonske džungle, ljudi su joj se smijali. U međuvremenu je uspješno proizvela pet tona povrća i voća te ga prodala lokalnim restoranima.

Ovo je samo jedna od inicijativa kojima se pokušava smanjiti emisija staklenih gasova u ovoj minijaturnoj državi. Monako sistematski radi na poboljšavanju kvaliteta života te nudi javni prevoz u hibridnim autobusima, brodovima na solarni pogon i drugim ekološkim rješenjima.

Cijeloj priči pridružili su se i pojedini hoteli koji koriste podvodne pumpe za stvaranje energije iz morske vode te je upotrebljavaju za grijanje i hlađenje soba. Dobar dio hotela u potpunosti je izbacio korišćenje plastike, tačnije slamčica za ispijanje napitaka, tanjira i pribora za jelo.

Ipak, pred njima je i dalje dug put. Da, ovdje se organiziraju e-Reliji, odnosno trke električnih vozila, ipak u državi je mnogo popularnija trka Formule 1 – Velika nagrada Monaka, tokom koje svaki bolid potroši oko 200 litara goriva.