Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zemljište na Trebeviću između presude i nagodbe

Regioni
Autor:

Foto: sarajevo-rs.com/RAS Srbija

Odbornici paljanske Skupštine na idućoj sjednici će odlučiti o mogućoj nagodbi „Vodovoda“ i privatnog preduzeća „Stanišić“ u vezi sa zemljištom na koje i jedni i drugi polažu pravo.

Zavrzlama oko zemljišta površine 16.000 metara kvadratnih na Trebeviću je počela prije tri godne kada ga je „Stanišić“ kupio od komunalnog preduzeća „Glog“ iz Istočno Starog Grada i tu napravio turističko- rekreativni centar. Međutim, problem je nastao jer je taj prostor koristio paljanski „Vodovod“ za rasteretne komore, a koji pokušava da ospori „Stanišiću“ pravo vlasništva nad zemljištem.

Zbog toga se vodi sudski spor težak 300.000 KM koliko traži preduzeće „Stanišić“ da mu se isplati ukoliko „Vodovod“ ne prihvati nekoliko ponuđenih rešenja. Direktor preduzeća „Stanišić“ Njegoš Poljaković objašnjava da su ponudili „Vodovodu“ tri rješenja, i to otkup zemljišta koje im je potrebno za objekte koje koriste, zakup ili izmještanje na drugu lokaciju.

– Oni su to kategorički odbili osporavajući nam vlasništvo i mi nismo mogli ući u posed svog zemljišta, da bi oni 2016. godine podigli protiv nas tužbu sporeći nam valjanost ugovora putem koga smo došli u vlasništvo – kaže Poljaković.

Kako je paljanski „Vodovod“ opštinsko preduzeće, u razgovore je bilo uključeno i tadašnje opštinsko rukovodstvo. U junu 2016. na inicijativu bivšeg načelnika Miodraga Kovačevića organizovan je sastanak predstavnika opštine, „Vodovoda“ i preduzeća „Stanišić“.

Kovačević tvrdi da su tada pokušali da riješe problem, ali da to nije bilo moguće.

Foto: Mariana Đurić/RAS Srbija

Miodrag Kovačević

– Kada je firma „Stanišić“ ušla u taj posjed, „Vodovod“ je pokušao da to zabrani. Tada je Krsto Mičić, direktor „Vodovoda“, izrazio stav da se to ne može kupovati i prodavati što će on dokazivati na sudu. Firma „Stanišić“ je tražila da se plaća naknada za cijevi koje se nalaze na toj zemlji, ali se nismo uslaglasili – kaže Kovačević.

Međutim, u „Stanišiću“ tvrde da su oni od početka u sudskom postupku tužena strana, a ne tužioci. Naknadno su, kažu, morali podnijeti tužbu za ulazak u posjed zemljišta, koje su kupili na javnoj licitaciji. Poljaković tvrdi da se postupak vodi u njihovu korist, ali da ne žele da naplatom tužbenog zahtjeva u iznosu većem od 300.000 maraka nanesu štetu opštini ili dovedu u pitanje funkcionisanje „Vodovoda“. Zato su predložili vansudsko poravnanje i traže isplatu od 56.000 KM, jer je to cijena dijela zemlje na kojoj se nalazi rasteretna komora „Vodovoda“.

Istovremeno, iz „Vodovoda“ su obavijestili načelnika opštine Pale o ovom sudskom sporu gdje su naveli da su spremni na kompromis, koji će uvažiti interese svih strana.

Međutim, opozicija predvođena SDS-om ne prihvata da se o ovom pitanju raspravlja i odlučuje na sjednici Skupštini opštine. Smatraju da Skupština nije nadležna za davanje saglasnosti „Vodovodu“ za vansudsko poravnanje.

Menadžer preduzeća „Stanišić“ i odbornik DEMOS-a u paljanskoj skupštini Ako Stanišić demantuje tvrdnje iz SDS da se radi o vodozaštitnoj zoni koja se ne smije prodavati. On ističe da na tom zemljištu nema izvorišta, te da objekat ima svoju zaštitnu sanitarnu zonu.

– Kada bi rekli da poklanjamo tu zemlju „Vodovodu“ ponovno bi bio problema, i to od ovih ljudi koji prave problem tamo gdje ga nema – kaže Stanišić.

Ističe da će prihvatiti vansudsko poravnanje ukoliko svi odbornici lokalnog parlamenta glasaju za taj prijedlog.

Izostala saglasnost Pravobranilaštva

Bivši načelnik opštine Pale i član SDS Pale Miodrag Kovačević tvrdi da se za prodaju, ali i za vansudsko poravnanje, mora pribaviti potvrda Pravobranilaštva RS.

– Ja sam vidio te papire i to je do pola završen posao. Ukljiženo je u gruntu, a nije u katastru. Postoje dvojne evidencije. Republička uprava to ne bi ni ukljižila u katastar bez saglasnosti pravobranioca. To je trebalo od početka, kada se zemlja prodaje, da se traži mišljenje pravobranioca, da on da saglasnost na kupoprodajni ugovor i onda se knjiži zemlja. Tako se prodaje sva imovina u državi – kaže Kovačević.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO