Društvo

ŽENA ZMAJ Radi dva posla da bi PREHRANILA PORODICU, a njeno zanimanje IZNENADIĆE MNOGE

Žena-zmaj, tako u Bratmilovcu kod Leskovca zovu 48-godišnju Sunčicu Gorčić koja je jedina žena-autolimar na jugu Srbije. Majci dvojice sinova dan počinje u auto-limarskoj radionici, a završava se u fabrici namještaja.

ŽENA ZMAJ Radi dva posla da bi PREHRANILA PORODICU, a njeno zanimanje IZNENADIĆE MNOGE
Foto: screenshot RTS

Čudno im je što sam žena, a oni traže majstora. Tako da nekad neko i ne vjeruje da sam ja taj majstor, auto-limar – kaže Sunčica Gorčić, auto-limar u intervjuu za RTS.

A kada se uvjere u njenu spretnost i znanje skidaju kapu za majstorstvo i postaju stalne mušterije. Zanat nimalo lak posebno za ženu. Sunčica je učila od supruga koji joj je prije 18 godina zbog zdravstvenih problema predao radionicu.

– Zahtjeva preciznost i pažljivo mora da se radi jer postoji i opasnost. Kad pošteno radiš uvijek imaš posao, znači to je najbitnije – dodaje Sunčica.

Kad ostavi varjaču lati se čekića, šrafcigera, brusilice. U radionici vozila za popravku, u dvorištu stara, havarisana koja rastavlja u dijelove. Glas o dobrom majstoru brzo se širi pa je tako Sunčica dobila ponudu i za posao u fabrici namještaja. Srodila se kaže i sa limom i sa drvetom.

– Radim u lakirnici na brušenje stolica, stolova. Jedan tempo sam navikla, držim taj tempo rada tako da mi nije teško ništa – kaže Sunčica.

Bez predaha od jutra do večeri. Čak i jagode sadi. Ruke pune žuljeva, a na licu uvijek osmijeh. Tako dočekuje i komšije i mušterije.

– Oni su počeli od nule. Ovdje je bila jedna kućica mala pa su radom napravili evo kakvu kuću. Tako da stvarno su vrijedni, nemam riječi – ističe Zoran Mičić, vjerna mušterija.

Nedavno je dobila sertifikat za varioca. Zahvaljujući donaciji „Helpa“ uskoro stiže i nova oprema koja će joj, kako kaže, znatno olakšati rad.

Scroll Up