Hronika

ŽENE I DJECA IZ PAKLA SIRIJE STIŽU U BiH Ibro Ćufurović će priznati krivicu, a razlog je OVO

Turska, koja je prije mjesec zauzela kurdske položaje u Siriji, mogla bi već do kraja godine deportovati državljane BiH i njihove porodice koji se nalaze u zarobljeništvu u toj zemlji, a dovode se u vezu s pripadnicima Islamske države (ISIS).

ŽENE I DJECA IZ PAKLA SIRIJE STIŽU U BiH Ibro Ćufurović će priznati krivicu, a razlog je OVO
FOTO: AVAZ/RAS SRBIJA

U toj zemlji nalazi se više od 350 državljana BiH, među kojima su stotine žena i djece i svi se oni nalaze u izbjegličkim kampovima na sjeveru Sirije.

Turska je, podsjećanja radi, nakon ofanzive i zauzimanja teritorije počela s deportacijama stranih državljana u Siriji od 11. novembra. Do sada su izručili na stotine državljana Njemačke, Švedske, SAD…

Devet državljana BiH koji su na Interpolovim potjernicama i jedna trogodišnja djevojčica trebali su krajem oktobra stići u BiH, ali je deportacija u posljednji tren odgođena zbog napada Turske.

Izvori Avaza tvrde da Turska sada želi u paketu deportovati državljane BiH i to mahom žene i djecu, koji su godinama u kurdskim kampovima, dok su ISIS-ovci  bili u zarobljeništvu američkih vojnih snaga, ali su im predati.

Saznajemo da je među grupom državljana koji bi trebali stići u BiH i Amina Kečo, supruga ISIS-ovca Ibre Ćufurovića, koji je za sada jedini deportovani iz Sirije. Njemu se u BiH već sudi za pridruživanje ISIS, a sa suprugom dolazi i njihovo dvoje maloljetne djece.

Iz izvora bliskih Tužilašvu BiH Avaz saznaje da bi Ćufurović naredne sedmice mogao priznati krivicu u Sudu BiH. Ostalo je još da budu saslušana tri svjedoka, od čega su dva njegov otac Šefik i majka Zekija.

Kriva za propast

Ali, nakon odlaska u Siriju otac Šefik se razveo od njegove majke, jer ju je optužio da je ona kriva što mu je sin izabrao pogrešan put.

 Da bi izbjegao stres porodice, ali i činjenicu da će ga otac napasti javno u Sudu, on će, najvjerovatnije, naredne sedmice priznati krivicu – kaže izvor iz tužilaštva.

Javno ga se odrekao

Otac Šefik novinarima je u martu javno poručio da se odrekao sina, nakon što je objavljeno da se vraća u BiH.

On je tada poručio: “I sada, kad se vrati, neka traži svog Bilala Bosnića, on ima i žene i kuće, neka mu on da sve što mu treba”.