Kultura

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ VRAĆA SE NA SCENU: Koncert povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike

Nakon privremenog odsustva sa scene i pauze koju je prouzrokovala pogoršana epidemiološka situacija, Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ se vraća svojim redovnim aktivnostima, a pred ansamblom se nalaze novi izazovi i značajni projekti planirani u koncertno-takmičarskoj sezoni u  2021. godini.

Ženski kamerni hor „Banjalučanke“ VRAĆA SE NA SCENU: Koncert povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike
FOTO: PROMO

Ženski kamerni hor „Banjalačanke“ će se i ove godine pridružiti globalnom obilježavanju Svjetskog dana muzike, te kroz mini koncert najaviti predstojeću koncertno-takmičarsku sezonu hora. Polučasovni koncertni nastup najtrofejnijeg ženskog horskog ansambla iz Republike Srpske održaće se na otvorenom, u prostoru Muzičkog paviljona parka “Petar Kočić”, danas sa početkom od 21 čas.

 – Repertoarska raznovrsnost i visok nivo izvođenja najrazličitijih muzičkih stilova i žanrova koji se kreću od dijela starih majstora renesanse pa sve do zahtjevnih kompozicija savremene vokalne literature, postali su jedna od najznačajnijih odrednica hora „Banjalučanke“. Imajući u vidu da je u pitanju nastup na otvorenom i da zajedno sa drugim ansamblima slavimo Dan muzike, mini koncert će konceptualno obuhvatiti popularniji program i izvođački najatraktivnije kompozicije iz našeg bogatog repertoara. To znači da će svi oni koji to veče budu u prilici da prisustvuju našem nastupu moći uživati u efektnim i za naš hor namijenski aranžiranim melodijama tradicionalne muzike Balkana kao i u horskim obradama numera iz žanra popularne muzike – rekao je Mladen Matović kompozitor i dirigent hora.

Specijalni gosti koncerta biće članovi gudačkog kvarteta „Palladio“  i instrumentalisti Mladen Janković (klavir) i Zoran Vujić (perkusije).

– Pred horom se nalazi ambiciozna koncertno takmičarska sezona, a najznačajnije oktivnosti u 2021. godini podrazumijevaju organizaciju gala koncerta na tvrđavi Kastel i učešće na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Belgiji, na kojoj “Banjalučanke” brane olimpijsko zlato sa prethodno Olimpijade u Južnoafričkoj Republici. Olimpijada u Belgiji će se održati od 30. oktobra do 7.  novembra i okupiće više od četiri stotine ansambala iz preko sedamdeset zemalja svijeta – objasnio je Matović.

Svjetska horska Olmpijada je najmasovnije i najznačajnije svjetsko horsko takmičenje, a Ženski kamerni hor “Banjalučanke” će nastupiti kao jedini predstavnik Republike Srpske i BiH u najvišem rangu takmičenja “The Championship Competition”.

Ženski kаmerni hor „Bаnjаlučаnke“ je osnovаn 1977. godine, nа inicijаtivu bаnjаlučkog muzičkog pedаgogа Ante Šаšićа i jedаn je od nаjstаrijih ženskih horovа nа području Republike Srpske i Bosne i Hercegovine. Sа trаdicijom dugom skoro četiri decnije, preko hiljаdu održаnih koncerаtа i nаstupа u zemlji i inostrаnstvu, hor je postаo prepoznаtljiv i nezаobilаzаn činilаc kulturne scene regionа.

Među najboljima u svijetu

U prethodnih deset godina hor „Banjalučanke“ je ostvario najznačajnije rezultate u svojoj istoriji osvojivši zlatne medalje na takmičenjima u Lincu, Malti, Amsterdamu, Veneciji, Budimpešti, Barseloni, zlatnu medalju na Evropskom horskom prvenstvu u Magdeburgu i Kalamati, dva olimpijska srebra na horskim olimpijadama u NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama, te olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Rigi, olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Sočiju i Olimpijsko zlato na Svjetskoj horskoj Olimpijadi u Južnoafričkoj Republici. Zahvaljujući ovim rezultatima ženski kamerni hor „Banjalučanke“ je uvršten na zvaničnu Rang listu pedeset najboljih kamernih horova svijeta Svjetske horske asocijacije “Interkultur – Musica Mundi”.

Prihvati notifikacije