Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽESTOK UDARAC NA AVIO-KOMPANIJE Zbog epidemije prihodi manji do pet milijardi dolara

Biznis
Autor:

Foto: Profimedia

Prihodi globalnih aviokompanija smanjiće se u prvom tromjesečju za četiri do pet milijardi dolara zbog otkazanih letova povezanih sa epidemijom koronavirusa, procjenjuje Međunarodna organizacija za civilno vazduhoplovstvo (ICAO).

Posljedice virusa Covid-19 u avio sektoru vjerovatno će biti opsežnije od onih koje je izazvala epidemija teškog akutnog respiratornog sindroma (SARS-a) u 2003. godini, s obzirom na veći obim i nivo otkazivanja letova, objašnjavaju u agenciji Ujedinjenih naroda.

Oko 70 avio kompanija otkazalo je sve međunarodne letove u Kinu i iz te zemlje a dodatnih 50 ograničilo je poslovanje, navodi ICAO.

Zbog toga su kapaciteti stranih kompanija za prevoz putnika direktnim letovima u Kinu i iz nje smanjeni 80 odsto, a kineskih kompanija za 40 odsto, utvrdila je agencija.

Preliminarna procjena ne uključuje mogući uticaj epidemije na prevoz tereta, saobraćaj na aerodromima, kao ni na kineski domaći avio saobraćaj ni na međunarodni saobraćaj sa Hong Kongom, Makaom i Tajvanom, naglašavaju u ICAO.

(Blic)

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO