Hronika

ŽESTOKI MOMAK OSTAJE IZA REŠETAKA Jošilu produžen pritvor zbog ubistva i droge

Jovan Jošilo (40) iz Banjaluke, osumnjičeni za organizovani kriminal u predmetu "Storidž" i "Transporter", ostaće još dva mjeseca iza rešetaka.

ŽESTOKI MOMAK OSTAJE IZA REŠETAKA Jošilu produžen pritvor zbog ubistva i droge
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
Jovan Jošilo

Njemu je sud BiH na prijedlog Tužilaštva BiH produžio pritvor koji po tom rješenju može trajati do 28. februara.

Ta mjera mu je izrečena zbog bojazni od opasnosti od bjekstva.

Jošila Tužilaštvo BiH tereti za organizovani kriminal povezan sa neovlaštenim međunarodnim prometom velikih količina opojnih droga. Jošilo je pobjegao  6. aprila 2022. godine na dan kada je MUP Srpske krenuo u pretres njegovog stana i drugih objekata koje je koristio.

Uz pomoć jataka umakao je tako što se sakrio u gepek automobila. Isti dan je zaustavljen u Nemili u Zeničko-dobojskom kantonu, ali tada nije zadržan jer je policijskim službenicima dao na uvid lažni identifikacioni dokument Republike Slovenije, sa lažnim identitetom, pa je pušten na slobodu.

Izručen iz Hrvatske

Jošilo je u novembru izručen iz Hrvatske u kojoj je izdržavao kaznu za falsifikovanje dokumenata, nakon što je 5. jula 2022. godine uhapšen na području Opatije sa lažnom ličnom kartom Republike Slovenije.

Pročitajte još

U okviru predmeta “Storidž” Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpke je ranije podnio izvještaj protiv 22 osobe, a kao glavna imena grupe označeni su Dušan Lovrenović, njegov otac Milivoje Lovrenović, te Predrag Petković, prenosi Glas Srpske.

Kasnije je istraga proširena i na Jošila, te još nekoliko lica među kojima je i Dalibor Railić Dugi, koji je optužen za naručivanje ubistva načelnika Sektora kriminalističke policije PU Prijedor Radenka Bašića.

Ubistvo Ćuluma

Iz Tužilaštva BiH tada je saopšteno da se radi o osumnjičenima za više teških krivičnih djela “uključujući i učestvovanje u naručenom ubistvu jedne osobe, koje je realizovano na području Banjaluke, a izvršeno je na način organizovanih egzekucija između pripadnika kriminalnih grupa”.

Kako se saznaje radi se o ubistvu Slaviše Ćuluma koji je izrešetan 15. maja 2020. godine u Dragočaju kod Banjaluke. 

Za taj zločin sudi se Siniši Šakiću zvanom Kinez, koji je u prvostepenom postupku pred Okružnim sudom u Banjaluci oslobođen krivice u nedostatku dokaza.

privođenje Jovana Jošila
FOTO: TUŽILAŠTVO BIH

U okviru istrage ovog ubistva MUP Srpske je, na osnovu podataka iz kriptovanih telefona, početkom 2022. godine Republičkom javnom tužilaštvu RS podnio izvještaj protiv devet osoba uključenih u planiranje, pripremanje i izvršenje Ćulumovog ubistva.

Među prijavljenima se našao i Jošilo koji je odmah nakon Ćulumovog ubistva privođen u policiju, budući da su njih dvojica godinama bili “u ratu”. Nakon privođenja Jošilo je ubrzo pušten nakon što je utvrđeno da ima alibi za vrijeme kada je zločin izvršen.

Protiv Jošila MUP Srpske nedavno je podnio izvještaj Tužilaštvu BiH za pranje novca.

Osim njega za to djelo prijavljen je Diego Krebel iz Pule.

Obojicu terete da novac pribavljen izvršenjem krivičnih djela ubacili u legalne tokove tako što su sklopili ugovor o kupoprodaju nekretnine vrijedne 230.000 KM.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije