Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zgonjanin: Nastaviti pritiske na Hrvatsku da ne odlaže NUKLEARNI OTPAD na Trgovskoj gori

Društvo
Autor:

Foto: Avaz/RAS Srbija

Pritisak na Hrvatsku da promijeni plan o odlaganju radioaktivnog otpada u kasarni Čerkezovac u Trgovskoj gori ne smije stati i mi ćemo nastaviti s aktivnostima da pokušamo da spriječimo formiranje tog nuklearnog odlagališta, ističe predsjednik Skupštine opštine Novi Grad Mirko Zgonjanin uoči tematske sjednice SO, koja će početi danas u 11 sati u ovoj opštini.

Po njegovim riječima, to je i cilj sazivanja sjednice na koju je, pored odbornika iz ove opštine, pozvano i više narodnih poslanika u Srpskoj, kao i neki od stručnjaka koji mogu govoriti o problemu formiranja takvog odlagališta na samoj granici Hrvatske i BiH, te u neposrednoj blizi Novog Grada.

– Pozvani su stručni autoriteti, kao i oni koji svojim djelovanjem mogu pomoći u sprečavanju odlaganja tog otpada tu i namjere Hrvatske da formira to odlagalište, u prvoj fazi za niski i srednje radioaktivan otpad, a kasnije i trajnijeg i opasnijeg odlagališta od 2023. do 2045. godine. Tada ističe period zajedničkog odlaganja otpada iz nuklearne elektrane Krško – kaže Zgonjanin, dodajući da su pozvane i vlasti brojnih susjednih opština koje se protive takvom odlagalištu i koje bi mogle biti pogođene štetnim dejstvom takvog odlagališta.

Foto: Avaz

Riječ je, ističe, o nesumnjivo štetnom projektu Hrvatske, a postoje indicije i da ona već, u tajnosti, dio otpada iz okoline Zagreba odlaže u Čerkezovcu.

– Sigurno će to biti štetno za sve okolne opštine, zato što je i porozno zemljište, a tu u blizini su i bunari sa kojih se narod oskrbljuje pitkom vodom, a ugrožava se i rijeka Una. Lično strahujem da kasnije to ne bude odlagalište ne samo za otpad iz Krškog, već i sa područja cijele EU – kaže on.

Na tematsku sjednicu je pozvana i ministarka za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS Srebrenka Golić, koja se glasno zauzima za to da se ovo odlagalište izmjesti na drugu lokaciju.

Ona je nedavno podsjetila da je Republika Srpska podnijela brojne podneske Hrvatskoj tim povodom, ali da do sada nisu dobili odgovor.

Prema njenim riječima, Hrvatska još nije pokrenula izradu strategije zaštite životne sredine kada je riječ o odlaganju nuklearnog otpada u Trgovskoj gori.

– Hrvatska kao članica ESPO konvencije dužna je, po međunarodnim konvencijama, da obavijesti pogođenu zemlju kada su ovakvi projekti u pitanju, što oni nisu uradili. Predložili smo im da dislociraju odlaganje nuklearnog otpada i izaberu lokaciju na teritoriji Hrvatske gdje neće biti ugroženo lokalno stanovništvo – istakla je Golićeva.

Ona je podsjetila da se izgradnji odlagališta protive i Petrinja, Kostajnica, Dvor, kao i sve opštine koje se nalaze u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

Predsjedništvo BiH je, na inicijativu predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika, donijelo odluku da zatraži od Hrvatske izuzimanje lokacije Trgovska gora u opštini Dvor, u neposrednoj blizini granice sa BiH, kao mjesta predviđenog za odlaganje radioaktivnog otpada.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO