Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

“ZGRABILI SMO DJECU I IZLETJELI, USKORO KUĆE NIJE BILO” Stanarima divljeg naselja POŽAR SVE UNIŠTIO, djeca bez hrane i krova nad glavom

Hronika
Autor:

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

– Supruga, djeca i ja smo ručali, osjetili smo dim i odjednom čuli vrisak i plač. Kada sam vidio da je plamen zahvatio kuću pored, zgrabili smo djecu i izletjeli napolje. Nekoliko minuta kasnije moje kuće više nije bilo”.

Ovako za Blic priča Besnik, otac petoro maljoletne djece iz divljeg naselja u Ulici Vuka Vrčevića, na Adi Huji nedaleko od Pančevačkog mosta, koje je juče u popodnevnim satima zahvatio stravičan požar u kojem je izgorjelo pet-šest objekata, ali, srećom, niko nije povrijeđen.

– Vjetar je brzinom svjetlosti prenio plamen sa susjedne na krov moje kuće. Ubrzo je sve buknulo. Samo kad smo djecu uspeli da spasimo, sve ćemo lako… – priča Besnik, i već razmišlja kako će sutra na posao, jer bar spavanje nije problem, kaže, ponudili su mu rođaci privremeni smještaj.

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

Drugi čovjek, bez riječi, stajao je na zgarištu svoje kuće. Samo je nijemo pogledao kroz komšije i rođake koji su nam prepričavali detalje stravičnog požara. Potom je uzeo crijevo i pomagao vatrogascima da ugase plamičke na onome što je ostalo – gomila dasaka, lima i cigli.

– Strašno… On je izgubio sve. U ovom naselju je više od 50 djece. Nekoliko porodica je izgubilo kuće koje su s mukom stekli. Šta će sada? I gdje će? Važno je samo da niko nije povrijeđen – prepričava Bajramša Ćerimi.

Potreseni, prepričavali su kako im je jedino važno bilo da izvuku živu glavu, a kasnije su u blatu, i na ostacima svojih domova, pokušavali da pronađu dokumenta.

– Za svojih 65 godina nisam vidio ovako nešto. Živim u Mirijevskom bulevaru. Unuka me je pozvala i rekla da sve gori. Došao sam najbrže što sam mogao, ali kada sam stigao, plamen je bio visok nekoliko metara, od dima nisam mogao da prođem do kuće. Kasnije sam tek saznao da su svi dobro – prepričava Said.

Foto: Uroš Arsić / RAS Srbija

U cijelom naselju je iz predostrožnosti isključena struja. Preskačući preko bara, došao i Fljurin, čija je kuća takođe izgorjela.

– Bio sam na poslu kad me je zvala supruga i vikala da nam gori kuća. Zgrabila je djecu i istrčala napolje. Dok sam stigao, od kuće nije ostalo ništa. Brat i ja smo u jednom danu izgubili kuće. On ima petoro djece, a ja četvoro. Bar četiri mjeseca ću morati da radim da bih napravio jednu sobu, ali je pitanje šta ću djeci sutra da dam da jedu i da obuku za školu – kaže Fljurin, još u radnom odjelu koje mu je jedino ostalo.

Kako kažu, uzrok požara ne mogu ni da pretpostave, mada komšije sa Karaburme tvrde da se na ovom prostoru non-stop skupljaju i pale sekundarne sirovine.

Ulica Vuka Vrčevića podno Pančevačkog mosta poznata je po jednoj od najvećih deponija u prestonici, ali i divljem naselju u kojem se požar dogodio. Nadležne gradske službe su ovaj prostor u više navrata raščišćavale, ali je uvijek nastajao još veći komunalni haos.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO