Sudbine

"ZIDOVI PUCAJU, A ZIME SE NAJVIŠE PLAŠIMO" Baka Ljubica sa unucima živi na rubu egzistencije, jedva skupe za hranu i odjeću

Baka Ljubica Aćimović (69), koja sama s dvojicom unuka živi u siromaštvu, u selu Ljubinić, nadomak Obrenovca i dalje glavu razbija šta da radi jer stiže zima, trošna kuća u kojoj borave više od dvije godine samo što se ne sruši, a zidovi sve više pucaju, zbog čega ona ne smije noću da spava.

"ZIDOVI PUCAJU, A ZIME SE NAJVIŠE PLAŠIMO" Baka Ljubica sa unucima živi na rubu egzistencije, jedva skupe za hranu i odjeću
FOTO: GORAN SIVAČKI/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Ništa se, nažalost, nije promijenilo otkako ste bili ovdje. Ako se kuća sruši nekako ćemo se snaći, ali molim boga da se to ne desi tokom noći. Ne smijem ni da zaspim. Prilegnem samo danju, tek po koji sat. Zidovi sve više pucaju, a u jednu pukotinu može ući cijela ruka – kaže za portal 24sedam hrabra žena i dodaje da je izgubila sav optimizam da će njeni unuci živjeti bolje.

Najviše je brine dolazak zime jer nema novca da kupi ogrjev.

– Topli dani uskoro će biti iza nas. Onda mene i moje unuke čeka najteža borba. Zima je, pored ove kuće u kojoj smo, naš najveći protivnik. Moram, kako znam i umem, da skupim novca za drva, inače će se moji unuci smrzavati. Ja više i nisam bitna, ko zna još koliko ću izdržati, ali moja djeca su mala i pred njima je budućnost. Ali, ne znam šta ću. Ne znam kako da im pomognem – priča nam Ljubica.

Bez kupatila i vode

Ova baka u oronuloj kući živi s unucima Draganom (15) i Davidom (11), koje je majka napustila prije sedam godina.

Kad su je reporteri portala 24sedam prošlog mjeseca posjetili, uvjerili su se u kakvim uslovima borave ove tri duše. Zidovi straćare popucali su i pocrneli od vlage, a nemaju vode i kupatilo.

Kako je baka Ljubica tada rekla, najveća želja im je da im se uvede voda i sazida kupatilo, da svoje unuke više ne kupa u koritu, vodom iz bunara.

FOTO: GORAN SIVAČKI/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE
FOTO: GORAN SIVAČKI/USTUPLJENE FOTOGRAFIJE

Uz sve to, ova porodica živi od bakine penzije, koja iznosi 15.000 dinara i alimentacije od 10.000, koju majka šalje svojim sinovima. Finansijsku situaciju u kojoj se nalaze baka Ljubica objasnila je ovako:

– To nije dovoljno da se nahrane i obuku tri duše. Uvijek je nešto potrebno. Ima dana kada ništa ne pojedemo. Dragan je i fudbaler, pa mu trebaju patike, majice – rekla je ona ranije za portal 24sedam.

Naposletku ostaje samo jedan zaključak: “Vapaj siromašnih doseže do neba, ali ne pronalazi put do ljudskog uha”.

Pomozite porodici Aćimović

Ukoliko ste u mogućnosti da pomognete ovoj porodici, to možete učiniti uplatom na sljedeće žiro račune u “Poštanskoj štedionici”, na ime Ljubica Aćimović:

Dinarski: 200-67339134-58

Devizni: 200-121736624-97 IBAN: RS35200000012173662497