Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na
Link je kopiran

ZIMA DOLAZI I DONOSI PROBLEME Centar za migrante u Salakovcu pred HUMANITARNOM KATASTROFOM

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Očekivanje zime smanjilo je odlaske migranata iz Centra u Salakovcu gdje trenutno imaju obezbijeđene sve uslove za boravak. Ipak, situacija je daleko od idealne, zbog nebrige države i međunarodnih organizacija Crveni krst razmišlja o povlačenju, što bi dovelo do humanitarne katastrofe.

Broj migranata smještenih u Centru Salakovac stalno je varirao od 18. maja kad su prvim autobusima došli iz Sarajeva u Hercegovinu. Broj je znao biti i manji od sto, ali je dolazak jeseni i očekivanje zime zaustavilo mnoge u napredovanju prema zapadu. U Hercegovini će mnogi zimovati, pa tek onda krenuti u dugog nastavak puta.

Edin Denjo, direktor Centra nam kaže kako je stanje uredno, korisnicima obezbijeđeno sve potrebno za dostojan boravak, a kapaciteti potpuno ispunjeni.

– Jutros ih je bilo tačno 211, a već neko vrijeme je broj onih koji odlaze mnogo manji nego ranije. Preko Crvenog krsta smo obezbijedili tri obroka dnevno. Svako je dobio još po jedno ćebe, a dobiti će i grijalicu – kaže Denjo.

Problem zdravstvene zaštite, koji je bio aktuelan neko vrijeme, regulisan je potpisanim ugovorima.

– Primarna zdravstvena zaštita obezbijeđena je ugovorom koji je s lokalnom bolnicom potpisalo Ministarstvo bezbjednosti. Sekundarnu je obezbijedio UNHCR preko jedne nevladine organizacije – izjavio je direktor Centra.

Stanje je ipak daleko od dobrog. Crveni krst Grada Mostara, jedina organizacija koja je sve vrijeme aktivna u Salakovcu, na izmaku je vlastitih kapaciteta, a nezadovoljna izostankom konkretnog djelovanja od državnih organa i međunarodnih organizacija, razmatra i opciju povlačenja, piše Klix.

– U Salakovcu je trenutno smješteno migranata i preko optimalnog broja. Još gledamo šta se može uraditi, do kraja mjeseca imamo dovoljno hrane i higijenskih potrepština. Osigurali smo danas i dodatnih 60 radijatora, ali je pitanje šta će se desiti nakon 1. novembra jer mi nemam više nikakvih naznaka ko bi nam mogao pomoći – kazao je Alen Kajtaz, sekretar Crvenog krsta Grada Mostara.

Čeka se reakcija nadležnih

Međunarodna organizacija za migracije (IOM) obavijestila je da neće djelovati u Salakovcu, dok se ne riješe nesporazumi s Ministarstvom za ljudska prava i izbjeglice, te kako je cijeli ovaj period nedostajalo drugih aktivnih organizacija. IOM je u Salakovcu aktivan bio sam petnaestak dana nakon dolaska migranata.

– Crveni krst Grada Mostara je iscrpio sve svoje mogućnosti, posebno u ovom dosadašnjem periodu koji smo skoro sami iznijeli. U slučaju da ne bude konkretne pomoći i potpisanih ugovora, mi ćemo se najvjerovatnije povući u prvoj polovini novembra. Ne možemo dovesti organizaciju na prosjački štap i zanemariti druge projekte, prije svega zbog nezainteresovanosti administracije, kao domaće, tako i strane – izjavio je Kajtaz.

Reakcija se očekuje od države, Crvenog krsta BiH, međunarodnih organizacija UNHCR, IOM…

– Prijeti humanitarna katastrofa, možemo to i tako nazvati. Pozivam sve odgovorne institucije da prestanu s igrom, da sjednu i dogovore konkretne poteze. Prije svega da se definiše ko će šta raditi, a sve kako bi se pomoglo ljudima kojima je pomoć najpotrebnija – kaže na kraju Alen Kajtaz.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO