Svijet

ŽIVINA U IZOLACIJI Žarište ptičijeg gripa utvrđeno u Belgiji

Žarište ptičijeg gripa identifikovano je u Belgiji zbog čega su vlasti uvele izolaciju ptica svima koji drže živinu, uključujući i domaćinstvima, saopštila je Savezna agencija za prehrambenu bezbednost (Afsca).

ŽIVINA U IZOLACIJI Žarište ptičijeg gripa utvrđeno u Belgiji
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Poslije pojave žarišta ptičijeg grupa ljetos u Rusiji i u Kazahstanu, zaraza se nedavno proširila na Zapadnu Evropu. Preventivne mjere izolacije ili zaštite uvedene su ovog mjeseca u Francuskoj zbog procjene visokog rizika pojave te bolesti.

U Belgiji su tri divlje ptice u rezervatu u Ostendeu testirane pozitivno na virus H5N8, saopštila je Afska, navodeći da je tu zarazu juče potvrdio institut za javno zdravlje Sciensano.

Preventivne mjere su komercijalnim farmama živine uvedene 1. novembra, a od nedelje, 15. novembra, živinu treba da izoluju ili zaštite i i pojedinci koji je gaje u domaćinstvu.

Francusko ministarstvo poljoprivrede je 5. novembra upozorilo da je dinamika infekcije u punom zaletu u Zapadnoj Evropi, prenosi N1.

Pored slučajeva prijavljenih u Holandiji, 13 slučajeva zaraze je među divljim pticama u Njemačkoj, a od 3. novembra jedno je na sjeveroistoku Engleske, piše N1.

Aktuelni tip ptičijeg gripa, H5N1, pojavio se 2003. godine. Bilo je pojedinačnih slučajeva zaražavanja ljudi njime – 120 u zemljama Jugoistočne Azije, od kojih je polovina umrla.

 Smatra se da u svom sadašnjem obliku taj virus nije posebno opasan za stanovništvo jer nema prenosa sa čovjeka na čovjeka, tako da su infekciji izložene samo osobe u intenzivnom kontaktu sa oboljelim pticama.