Društvo

ŽIVOT PIŠE ROMANE Tatjana je povrijeđena pri padu u PROVALIJU, a onda se udala za SPASIOCA

Često se sjetim trenutka kada sam pala sa litice u provaliju od 70 metara. Spasavanje je trajalo deset sati i bilo je prestrašno. Zima, hladno, sve me je boljelo. Mislila sam da neću preživjeti ali život piše romane… Među spasiocima je bio i moj sadašnji suprug Nenad, i danas sam mama trojice dječaka, priča za Blic Tatjana Podovac (37) iz Niša, žena koja je prije devet godina doživjela tešku nesreću na Suvoj planini.

ŽIVOT PIŠE ROMANE Tatjana je povrijeđena pri padu u PROVALIJU, a onda se udala za SPASIOCA
FOTO: PRIVATN ARHIVA/RAS SRBIJA

Rođenju Nikolaja (5), Lazara (3) i Bogdana (40 dana) prethodila je prava filmska priča. Mama Tatjana, kao mlada planinarka došla je iz Beograda sa grupom kako bi se uspjela na najviši vrh Suve planine, na Trem. Bila je zima, snijeg je prekrio sve, stala je da napravi fotografiju i propala. Preživjela je teške lomove, izborila se sa svim nedaćama, da bi se kasnije zaljubila u svog spasioca.

Danas sam mama trojici dječaka, osjećaj je nevjerovatan. Kada žena provede sate i sate u snijegu, na onoj hladnoći, ne može a da se ne zapita, naravno kad sve prođe, da li će ikada biti mama? To me je toliko plašilo, iskreno, mislila sam da od toga neće biti ništa. Kada smo se Nenad i ja vjenčali, poslije izvjesnog perioda došao je Nikolaj. Kada sam čula da sam trudna, nisam mogla da vjerujem, to je za mene bilo pravo čudo – priča Tatjana, koja sa porodicom živi u Nišu.

Nenadovu i Tatjaninu svadbu pamte svi, kako svatovi tako i matičar. Vjenčanje je obavljeno na Tremu u avgustu 2012. Uspon je težak čak i za iskusne.

– Željeli smo da se vjenčamo na planini, pa smo poveli svatove u avanturu. Jeste da je početak bio strašan, on je sa svojom grupom planinara bio dvadesetak metara od provalije gdje sam se nalazila pa je pritekao u pomoć, a i spasilac je. Mi se tada nismo upoznali, ali jesmo poslije dvije i po godine na društvenim mrežama, kasnije vidjeli, zaljubili… Prava filmska priča. Danas je neopisivo lijep osjećaj što smo velika porodica i imamo trojicu sinova. Nikolaj je već planinar, a prvi put ga je tata sa 16 mjeseci poveo u planinu, učimo djecu da vole prirodu, da se međusobno vole, da se čuvaju. Nije važno ono materijalno, važno je da budu dobri ljudi i da se drže zajedno – priča Tatjana.

Nenad kaže da je srećan što su velika porodica i što je nakon Tatjaninog oporavka za njih počela prava bajka.

– Nije lako Tanji sa troje djece, naročito kada sam ja na poslu. Sve smo prošli hrabro i danas samo mogu slobodno da kažem kompletirani. Planinarimo, učimo djecu pravim vrijednostima i da čuvaju i vole prirodu – dodaje Nenad.

Mali planinari su divni

Mami nije lako, ali kaže sve se može kad se hoće.

– Dječaci su divni, vole bebu i zaista su tu da mi pomognu. Mali planinar samo priča o svojim poduhvatima u prirodi, osvojio je i vrh Gradac i on je sada u sijenci vrha Trem i noćnog uspona na Suvu planinu. Nadam se da će i Lazar i Bogdan uživati u čarima prirode – poručuje hrabra Tanja.

Prihvati notifikacije