Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽIVOT SE NORMALIZUJE Kisić-Tepavčević: Epidemiološka situacija u Srbiji iz dana u dan bolja

Društvo
Autor:

Foto: Tanjug

Srbija postepeno ide ka potpunoj normalizaciji života jer to dopušta epidemiološka situacija, koja je iz dana u dan sve bolja, izjavila je epidemiolog Darija Kisić Tepavčević.

Ona je rekla da generalno u ovo doba godine nema kapljičnih infekcija, ali i istakla da će epidemiološke preporuke zbog virusa Covid- 19 ostati dugo na snazi.

Kisić je rekla da već nedjeljama u Srbiji nema pojedičnog žarišta koje bi ukazalo na širenje epidemije korona virusa i dodala da su slučajevi po kolektivima uspješno suzbijani.

– Dvije trećine nosilaca su asimptomatski, a za njima smo tragali preko osobe koje je otkrivena infekcija – rekla je ona za Pink.

Dodala je da trenutno u Srbiji jos nekoliko osoba ima tešku kliničku sliku i nalazi se na mehaničkoj ventilaciji.

Ona je istakla da serološki test ukazuje da li osoba ima antitijela, a ako se otkriju antitijela klase IGM to ukazuje na svježu infekciju i moguće postojanje virus pa se osobe upućuju na testiranje.

– I kad se pronađu antitijela niko ne zna koliko traje zaštitni efekat, neka istraživanja pokazala da je najmanje 18 mjeseci, vidjećemo – rekla je ona.

Doktorka Kisić Tepavčević kaže da se i sama testirala na antitijela jer je mislila da je imala virus ali su rezultati bili negativni.

Ona je ocijenila da je drugi talas vrlo vjerovatan ako virus preživi visoke temperature i ponovo dođe sa južne hemisfere.

– Izvjesno je da se drugi talas može očekivati, imajući u vidu spremnost zdravstvenog sistema i koliko smo naučili o virusu i kako se može prevenirati, nikad to neće biti kao prvi udar – rekla je ona i ocijenila da je Srbija tokom pandemije ojačala zdravstveni sistem.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO