Svijet

Život se vratio u Grčku: Otvorene plaže i bašte kafića, turisti moraju poštovati BROJNA PRAVILA

Grčka se vraća u život, život se vraća u Grčku!

Život se vratio u Grčku: Otvorene plaže i bašte kafića, turisti moraju poštovati BROJNA PRAVILA
FOTO: MILICA RAŠIĆ / RAS SRBIJA

Nepune tri nedjelje otkako je ova mediteranska zemlja otvorila svoje granice za državljane zemalja EU, ali i državljane Srbije, Velike Britanije, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Velike Britanije, danas su konačno otvorene i plaže.

Prije pet dana otvoreni su i kafići i restorani – doduše samo bašte, ali to su Grci jedva dočekali – u baštama nije imala gdje ni igla da padne, što se ne bi moglo reći za plaže, jer posjetioci moraju da poštuju brojna pravila.

Prvo pravilo podrazumeva da pošalju SMS na broj 13033 sa kodom 6 ukoliko žele da rezervišu ležaljku na nekoj od uređenih plaža.

Pročitajte još

Kad je riječ o mjerama koje se primjenjuju na plažama, one podrazumijevaju da razmak između kompleta (suncobrana i dvije ležaljke) mora da bude minimum 4 metra. Ovo pravilo može da bude prekršeno isključivo ako na plažu dolaze porodice sa više članova.

Zaposleni na plaži u obavezi su da dezinfikuju mobilijar prije nego što novim gostima bude omogućeno da iznajme suncobran i ležaljke, piše Telegraf.

U restoranima je zabranjena muzika, a takođe nije dozvoljeno ni zadržavanje u plažnim barovima. Ukoliko ova pravila budu ostala na snazi i kad krene turistička sezona, većina srpskih turista iskusiće novi tip ljetovanja.

Sve to, međutim, nije obeshrabrilo državljane Grčke da pohrle na uređene plaže i uživaju u kupanju i sunčanju.

Od 19. aprila državljanima Srbije dozvoljen je ulazak u Grčku uz negativan PCR test ili sertifikat o vakcinaciji, ali isključivo preko graničnih prelaza u Bugarskoj. Od 15. maja, kada bude zvanično otvorena turistička sezona, naši turisti moći će da stignu u Grčku preko Severne Makedonije.

Prihvati notifikacije