Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽIVOTNA PRIČA REPREZENTATIVCA NIGERIJE Kao dijete pronašao ubijene roditelje, a nakon izbjeglištva postao fudbalska zvijezda

Sport
Autor:

Foto: Profimedia

Nigerijski reprezentativac Viktor Mozes nakon strašne nesreće odrastao je kao siroče i izbjeglica, a uprkos teškoj životnoj sudbini, danas uvažava ulogu jedne od najvećih uzdanica “super orlova” na Svjetskom prvenstvu u Rusiji.

Nigerija je zemlja u kojoj su vječiti nemiri, a među posljednjim strašnim vijestima koje se mogu pročitati nalaze se i: 24 ubijenih u samoubilačkom napadu na džamiju, 19 ljudi, među njima i dvojica sveštenika, ubijeni u crkvi, 45 masakriranih u napadu na selo… U jednim od brojnih nemira stradali su i roditelji fudbalske zvijezde, Viktora Mozesa.

Još 2000. godine trajala je tromjesečna pobuna koja je nastala nakon odluke lokalnih vlasti u Kaduni da uvedu šerijatske zakone. Pobunili su se lokalni hrišćani koji čine gotovo polovinu populacije te nigerijske države. Dok se vojska uključila u nemire život je izgubilo 5.000 ljudi. Među ubijenima su bili i politički angažovani misionari Ostin i Džozefin Mozes. Njihov sin Viktor, tada 11-godišnjak, sigurnu smrt je izbjegao samo zato što nije bio kod kuće. U trenucima nesreće on je bio napolju, i pogodićete, igrao fudbal, prenosi Blic.

Svjesni opasnosti koja malom Viktoru prijeti, kao i da je on naredna meta, prijatelji njegovih roditelja su ga sakrili. Nakon sedmicu dana nakon što je u ruševinama kuće ugledao tijela svojih roditelja, već je bio kod udomiteljske porodice u južnom Londonu.

– Moj prvi utisak o Engleskoj bio je da je to raj na zemlji… Bilo je to okruženje potpuno nepoznato za mene, daleko od Kadune, u kojem nisam nikoga znao. Nisam znao ni jezik i bilo je jako teško steći nove prijatelje. Početak je bio težak, ali preživio sam – rekao je sada već slavni fudbaler svojevremeno.

Team photo shoot today ??

A post shared by Victor Moses (@victormoses) on

Sve što je imao bio je fudbal, koji ga je spasio.

– Bio je jedan od milion. Bio je Kristijano Ronaldo našeg tima – prisjetio se trener Palasovih 14-godišnjaka Toni Luizi.

Sa svega 11 godina Viktor Mozes je postao siroče i izbjeglica, ali sreća mu se ipak nasmiješila, njegov talenat su prepoznali pravi ljudi, a karijera mu ide samo ulaznom putanjom. Danas uživa status najveće uzdanice “super orlova” u Rusiji, a nasupa za engleski Čelzi.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO