Regioni

ZLATNE DJEVOJČICE Kozarska Dubica živi za rukomet

Mlade rukometašice Knežopoljke iz Kozarske Dubice, djevojčice od 11 i 15 godina, osvojile su zlatne medalje na prvenstvu BiH u svojim kategorijama, što je u ovom gradu dočekano erupcijom oduševljenja.

ZLATNE DJEVOJČICE Kozarska Dubica živi za rukomet
Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Ovaj uspjeh doveo je do invazije sportskog duha, posebno ženskog rukometa, koji je na prečac postao najpopularnija tema, ispred politike, ekonomije, svakojakih hronika i drugih aktuelnosti u gradu na Uni.

Dubičanke su bile najbolje na finalnim turnirima u Kozarskoj Dubici i Zavidovićima takmičeći se u dvije kategorije. Rukometašice rođene 2008. godine osvojile su zlatnu medalju na turniru u Zavidovićima, a starije, rođene 2004. godine pobijedile su na završnici prvenstva održanog istovremeno u Kozarskoj Dubici.

Za ovaj grad u Potkozarju to je veliki uspjeh, ocijenio je Dušan Drljić, načelnik opštinskog Odjeljenja za društvene djelatnosti.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Šampionske medalje u dvije kategorije koje su stigle u naš grad u jednom danu, sredinom juna, potvrđuju da je Kozarska Dubica prestonica ženskog rukometa u ovom dijelu Republike Srpske. Ohrabruje uspjeh mladih jer je to dokaz da naša sredina u skorije vrijeme s pravom može očekivati još veće domete u ovom sportu – kazao je Drljić na svečanosti u čast mladih rukometašica.

Lena Kovačević, trener 11-ogodišnjih rukometašica koje su u Zavidovićima nadvisile renomirane ekipe „Krivaju“ i „Hadžiće“, hvali svoje igračice.

– Ovo je najveći uspjeh za nas i za naš grad. Sport je ovoj djeci postao više od igre, otvorio nove vidike i u njihove živote unio takmičarski duh, želju za nadmetanjem, stalnim učenjem i napredovanjem. Ove djevojčice su uporne, vrijedne i talentovane, odlučne da dosegnu sportski i životni cilj – kaže Lena Kovačević.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Za najbolju rukometašicu na turniru u Zavidovićima proglašena je  Teodora Glišić. Ona rukomet trenira tri godine.

– Mnogo sam srećna, to ne mogu opisati. Prije utakmice imala sam veliku tremu, nisam mogla zaspati nego samo razmišljala kako će biti, koji rezultat, da li ćemo pobijediti – iznijela je Teodora svoje sportske impresije, uzbuđenje, želju za pobjedom i uspjehom.

Sada je njeno srce, kaže djetinje iskreno i hrabro, zamijenila beskrajna sreća, radost, ushićenje.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Zlatnim medaljama okitile su se i Teodorine starije klupske koleginice. One su u konkurenciji 15-ogodišnjakinja osvojile takođe najsjajnije odličje.

– Bilo je teško ali smo vjerovale u svoj uspjeh, u pobjedu. Nijednog trenutka nismo poklekle. To nas je, uz dobru igru i posvećenost rukometu, dovelo do državnog vrha – rekla je Anđela Vokić, kapiten ekipe.

Za najboljeg igrača na takmičenju u Kozarskoj Dubici proglašena je domaća rukometašica Lara Stanić, a za najboljeg golmana njena klupska koleginica Dženeta Hadžić.

– Ovi rezultati su za Rukometni klub Knežopoljka veoma važni, za napredovanje, popularizaciju rukometa i sporta uopšte u Kozarskoj Dubici. Nakon ovog uspjeha sasvim je izvjesno da ćemo dobiti nove članove, djevojčice koje žele da se bave rukometom, da se takmiče i pokažu svoje sportske domete – smatra Darko Banjac, predsjednik ŽRK Knežopoljka.

Foto: Privatna arhiva/RAS Srbija

Bojana Rodić, trener u ovom klubu, podsjeća da se seniorska ekipa takmiči u Prvoj ligi Republike Srpske. Sezonu su okončali na drugom mjestu. Karakteristično je da su prethodno Dubičanke osvojile još dvije zlatne medalje na republičkom prvenstvu u konkurenciji 2006. i 2002. godišta. Oni se sada bore i za titule državnih prvakinja, a priliku će dobiti krajem juna na završnim turnirima u Grudama i Hadžićima kod Sarajeva.

Ovo je primjer, kažu naši sagovornici u Kozarskoj Dubici, koji svjedoči da nije potrebno mnogo za sreću djece i omladine, cijelog grada i svih njegovih generacija.

Uspješna uprava

U ŽRK Knežopoljka hvale klupsko rukovodstvo. Čine ga Darko Banjac, narodni poslanik i predsjednik kluba, poznata bivša rukometašica Marica Burazor Beba, treneri Bojana Rodić i Lena Kovačević.

Oni su, kažu u Kozarskoj Dubici, doveli ženski rukomet na tron koji pronosi ime svoga grada u zemlji i regionu.

Slatke nagrade

Dubičani su spontano organizovali doček za svoje male šampionke. Na trgu su se okupili roditelji, sugrađani, sportisti, predstavnici lokalne vlasti.

Mlade rukometašice nagradili su aplauzima, čestitkama, stiskom ruku, zagrljajima, ali i slatkišima, tortama koje su blještale na svjetlu pobjedničkih svjećica.

Scroll Up