Regioni

“ZLATNI PLATAN” VOJI BRAJOVIĆU I ANI SOFRENOVIĆ Počeo osmi Trebinje film festival

Uručivanjem nagrade “Zlatni platan” glumcima Voji Brajoviću i Ani Sofrenović večeras je u Trebinju počeo osmi Trebinje film festival.

“ZLATNI PLATAN” VOJI BRAJOVIĆU I ANI SOFRENOVIĆ  Počeo osmi Trebinje film festival
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ / RAS SRBIJA

Voja Brajović je rekao da nagrade uvijek prijaju, jer su najbolja plata svakom umjetniku, pošto zna da nije  nešto uzalud radio.

-Posebno mi je drago što sam u Trebinju na filmskom festivalu u ovoj svjetskoj pandemiji i sprečavanju sloboda svih vrsta. Drago mi je da smo tu,  da znamo da možemo biti zajedno i izboriti se sa svim problemima što nas tište – poručio je ovogodišnji laureat.

Ana Sofrenović  priznaje da je prvi put u Trebinju, gradu koji joj je uvijek, kako kaže, bilo mjesto prema moru. 

– Presećna sam i što je ovo jedan od rijetkih festivala koji je uspio da se održi u ovoj situaciji. Mnogo je straha, ljudi su u posebnom stanju i drago mi da imaju želju da vide nas glumce, da se ovakve stvari dešavaju i da pokušamo  čuvati normalan život što bolje možemo – istakla je ona.

Svečanom uručenju nagrada ovogodišnjim laureatima prisustvovala je i Trebinjka Nataša Ninković .

-Jako sam uzbuđena, prvo lično jer sam na bini poslije šest mjeseci, a drugo jer  sam ponosna na svoje Trebinje, koje je omogućilo da se, i pored  aktuelne situacije, održi ovakav festival – istakla je ona.

Glumica je poručila da film ne može da promjeni sliku stvarnosti koja trenutno nije baš lijepa, ali može da napuni dušu i srce, da čovjeka  učini boljim u pustoši i jalovosti  koju živimo.

– Sačuvajte kulturnu i umjetnost, film, ljepotu i dobrotu u vama, ne podrazumjevajte je, nego se borite za nju, jer će vam ona to višestruko vratiti.- istakla je ona.

FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ / RAS SRBIJA
FOTO: DUBRAVKA ČOLOVIĆ / RAS SRBIJA

Zamjenica gradonačelnika Trebinja Slađana Skočajić je podsjetila da se grad Trebinje nije odrekao svog kulturnog ljeta, već ga je samo odgodio zbog virusa korona.

-Sve ćemo nadoknaditi i nadam se da će naredne godine kulturno ljeto zasijati posebnim sjajem. Nagrada “Zlatni platan” već godinama putuje od nas do naše Srbije i našeg filmskog platna. Kažem naše jer je i ovaj grad iznjedrio neke mlade glumce koji će jednog dana dobiti ovakvu nagradu- istakla je ona.

Umjetnički direktor “Trebinje film festival” Peđa Milojević je poručio da je i ovo veče posvećeno Nebojši Glogovcu, jer su u Trebinju njegove kolege i njegovi Trebinjci. 

Do 12. avgusta u okviru “Trebinje film festival” biće prikazano 20 filmova, a zbog  pandemije virusa korona projekcije su na tri lokacije.