Digitalna Srpska

ZLATNI RUDNIK ZA ŠPIJUNE Omiljena poslovna društvena mreža nezaustavljivo se širi

LinkedIn je poslovna društvena mreža koju koriste milioni profesionalaca širom svijeta za povezivanje, dijeljenje poslovnih iskustava, pronalaženje novih poslova i edukaciju.

ZLATNI RUDNIK ZA ŠPIJUNE Omiljena poslovna društvena mreža nezaustavljivo se širi
FOTO: SHUTTERSTOCK

Kako je to mreža usmjerena na poslovnjake, LinkedIn je prepun korisnih i zanimljivih informacija o kompanijama i njihovim zaposlenicima i ti su podaci zanimljivi ne samo potencijalnim poslovnim saradnicima, partnerima ili konkurentima, već i špijunima.

Tako su iz američkog Nacionalnog protivobavještajnog i bezbjednosnog centra tokom ljeta upozorili na opasnost koja prijeti od Kine, koja masovno koristi LinkedIn za prikupljanje informacija o američkim kompanijama i zaposlenicima, dok je bivši agent FBI Klint Vots otišao korak dalje te je nedavno LinkedIn nazvao zlatnim rudnikom za špijune.

U želji za širenjem mreže profesionalnih kontakata, korisnici te mreže povezuju se s velikim brojem nepoznatih ljudi, dopuštajući im pristup svojim profilima i informacijama o tome šta i za koga rade.

Iako najčešće to nisu neke tajne informacije, povezivanjem s velikim brojem ljudi na LinkedInu špijuni mogu napraviti velike baze s različitim podacima o osobama koje rade za američke kompanije, koje im u budućnosti mogu biti itekako korisne.

Pored navedenog, LinkedIn takođe ima problema i s lažnim profilima, iako ni približno u tolikoj mjeri kao Fejsbuk ili Tviter. U prvoj polovini ove godine uklonili su više od 21 milion lažnih profila, od čega je vještačka inteligencija automatski prilikom registracije izbrisala više od 19 miliona profila, a dodatna dva miliona naknadno su ograničena nakon stvaranja.

Takođe, iz kompanije kažu kako su zabilježili najveći porast do sada kada su u pitanju zahtjevi država za podacima njihovih korisnika pri čemu je veliki broj njih stigao od američke vlade i vezane je uz pitanja nacionalne bezbjednosti.

Što se tiče vrste sadržaja koji su uklanja s LinkedIna, najčešće je riječ o zlostavljanju, zatim slijedi sadržaj za odrasle te objave s govorom mržnje, piše britanski Telegraf.