Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZLATNI RUDNIK ZA ŠPIJUNE Omiljena poslovna društvena mreža nezaustavljivo se širi

Digitalna Srpska
Autor:

Foto: Shutterstock

LinkedIn je poslovna društvena mreža koju koriste milioni profesionalaca širom svijeta za povezivanje, dijeljenje poslovnih iskustava, pronalaženje novih poslova i edukaciju.

Kako je to mreža usmjerena na poslovnjake, LinkedIn je prepun korisnih i zanimljivih informacija o kompanijama i njihovim zaposlenicima i ti su podaci zanimljivi ne samo potencijalnim poslovnim saradnicima, partnerima ili konkurentima, već i – špijunima.

Tako su iz američkog Nacionalnog protivobavještajnog i bezbjednosnog centra tokom ljeta upozorili na opasnost koja prijeti od Kine, koja masovno koristi LinkedIn za prikupljanje informacija o američkim kompanijama i zaposlenicima, dok je bivši agent FBI Klint Vots otišao korak dalje te je nedavno LinkedIn nazvao zlatnim rudnikom za špijune.

U želji za širenjem mreže profesionalnih kontakata, korisnici te mreže povezuju se s velikim brojem nepoznatih ljudi, dopuštajući im pristup svojim profilima i informacijama o tome šta i za koga rade.

Iako najčešće to nisu neke tajne informacije, povezivanjem s velikim brojem ljudi na LinkedInu špijuni mogu napraviti velike baze s različitim podacima o osobama koje rade za američke kompanije, koje im u budućnosti mogu biti itekako korisne.

Pored navedenog, LinkedIn takođe ima problema i s lažnim profilima, iako ni približno u tolikoj mjeri kao Fejsbuk ili Tviter. U prvoj polovini ove godine uklonili su više od 21 milion lažnih profila, od čega je vještačka inteligencija automatski prilikom registracije izbrisala više od 19 miliona profila, a dodatna dva miliona naknadno su ograničena nakon stvaranja.

Takođe, iz kompanije kažu kako su zabilježili najveći porast do sada kada su u pitanju zahtjevi država za podacima njihovih korisnika pri čemu je veliki broj njih stigao od američke vlade i vezane je uz pitanja nacionalne bezbjednosti.

Što se tiče vrste sadržaja koji su uklanja s LinkedIna, najčešće je riječ o zlostavljanju, zatim slijedi sadržaj za odrasle te objave s govorom mržnje, piše britanski Telegraf.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO