Društvo

ZLOČIN BEZ KAZNE Obilježavanje 26. godišnjice od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni"

Pomenom stradalima i polaganjem vijenacai cvijeća ispred spomen kosturnice na gradskom groblju Pučile u Bijeljini počelo je obilježavanje 26. godišnjice od stradanja pripadnika JNA u „Tuzlanskoj koloni“.

ZLOČIN BEZ KAZNE Obilježavanje 26. godišnjice od stradanja vojnika JNA u "Tuzlanskoj koloni"
FOTO: SLADJANA R. MRKONJIC/RAS SRBIJA

Predsjednik Boračke organizacije grada Bijeljina Miodrag Stevanović podsjeća da je u napadu ubijeno 59 vojnika, te da se pretpostavlja da je i veći broj stradalih.

Kreatori i izvršioci ovog zločina moraju se izvesti pred lice pravde i kazniti – rekao je Stevanović.

Foto: Screenshot Youtube
Foto: Screenshot Youtube

Na kolonu JNA, koja se 15. maja 1992. godine mirno povlačila iz Tuzlanske kasarne, pripadnici Zelenih beretki i Patriotske lige BiH pucali su sa okolnih zgrada na Brčanskoj malti. Iako je prethodno dogovoreno da vojnici, starješine i rezervisti napuste kasarnu Husinske bune, taj dogovor nije ispoštovan.

Za napad na „Tuzlansku kolonu“ suđeno je jedino Iliji Jurišiću, starješini Sektora javne bezbjednosti Tuzla, optuženom da je izdao naredbu za otvaranje vatre na vojnu kolonu. Osuđen je na 12 godina, a potom pred Apelacionim sudom u Beogradu oslobođen je optužbe.

Tužilaštvo BiH, krajem 2009. godine, objavilo je da je prekinuta istraga protiv ratnog gradonačelnika Tuzle Selima Bešlagića i drugih u slučaju „Tuzlanska kolona“.

Napad je bio izrežiran i unaprijed dogovoren, a predstavljao je samo uvod u protjerivanje 100.000 Srba iz tuzlanske regije, tvrdi učesnik “Tuzlanske kolone” Željko Nedić.

– Bilo  je jezivo. Nalazio sam se u kamionu, u kojem mi je poginuo otac i još nekoliko vojnika. Ja sam ranjen. Pobjegao sam u susjednu zgradu, tu me zarobio neki vojnih Armije BiH. Brzo su me razmjenili i iako sam jedan od srećnijih, najradije se ne sjećam ovog stravičnog zločina – kaže Nedić za srpskainfo.

Miodragu Vujanoviću u ovom napadu ubijen je brat Cvijetin koji je imao 25 godina.

– Nalazio se u sanitetskom vozilu, obilježenom Crvenim krstom. Ubili su vozača vozila, sanitet je udario u zgradu i zapalio se. Svi u njemu su izgorjeli. Od mog brata ostalo je samo dvadesetak centimetara butne kosti na osnovu koje smo ga identifikovali. Sramota je da do danas svi ćute o tom zločinu u kojem je ubijeno 59 vojnika. S tim se nećemo pomiriti – kaže Vujanović.

Foto: Sladjana R. Mrkonjic/RAS Srbija
Foto: Sladjana R. Mrkonjic/RAS Srbija

Ministar rada i boračko invalidske zaštite RS Milenko Savanović izjavio je da nadležni u Srpskoj neće odustati od dokazivanja istine o stradanju vojnika JNA u „Tuzlanskoj Koloni“.

– Vjerujem da ipak postoji jedan cvilizovan, pravedan svijet, koji će jednog dana sagledati situaciju i kazniti sve zločince. Zločinci se ne mogu kategorizovati po nacionalnoj pripadnosti, zločin je zločin i mora biti sankcionisan. Nadam se da će doći vrijeme kad će i ovi zločinci biti na primjeren način kažnjeni za ono što su uradili – rekao je Savanović.

Istakao je i da se 26. godišnjica stradanja vojnika po drugi put obilježava samo u Bijeljini jer vlasti Tuzlanskog kantona nisu dozvolile postavljanje spomen ploče na Brčanskoj malti.

– Tražimo samo da na dostojanstven način odamo pomen i poštovanje stradalim onako kako nalažu pravoslavni običaji. Nećemo da trpimo poniženje i kada nam dozvole da postavimo spomen obilježje, vratićemo se na mjesto stradanja, na Brčansku maltu u Tuzli – rekao je Savanović.

Parastosu stradalima u “Tuzlanskoj koloni”, na gradskom groblju Pučile, prisustvovali su i izaslanik predsjednika RS Miladin Dragičević, izaslanik  srpskog člana Predsjedništva BiH Milenko Ristić, predstavnici Odbora Vlade RS za obilježavanje značajnih istorijskih događaja, lokalnih zajednica i boračkih organizacija semberske regije, porodice poginulih i učesnici “Tuzlanske kolone”.