Hronika

ZLOSTAVLJAO MLADIĆA I SNIMAO Delu, umjesto za nasilničko ponašanje, terete za MUČENJE

Banjalučko tužilaštvo prekvalifikovalo je krivično djelo vezano za Dejana Kostića Delu i maltretiranje mladića u Banjaluci, saznaje Srpskainfo.

ZLOSTAVLJAO MLADIĆA I SNIMAO Delu, umjesto za nasilničko ponašanje, terete za MUČENJE
FOTO: FOTO: RAS KOMBO

Naime, u prvi mah krivično djelo bilo je kvalifikovano kao nasilničko ponašanje, ali je po dodjeljivanju ovog predmeta postupajući tužilac maltretiranje mladića kvalifikovao kao krivično djelo zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje, i to najteži oblik.

– Za nasilničko ponašanje tako se može izreći minimalna novčana kazna pa do tri godine zatvora. Međutim, za stav dva krivičnog djela zlostavljanje, mučenje i drugo neljudsko i ponižavajuće postupanje minimalna kazna je šest mjeseci zatvora, a maksimalna pet godina – objasnio je izvor iz banjalučkog tužilaštva.

Sporazum

Krivično djelo za koje se zbog zlostavljanja mladića u Banjaluci tereti Dela prenosimo u cjelosti.

– Ko primjenom sile, prijetnje ili na drugi nedozvoljen način drugome nanese veliku bol ili teške patnje s ciljem da od njega ili nekog drugog lica dobije priznanje, iskaz ili obavještenje, ili da se on ili neko drugo lice zastraši ili nezakonito kazni, ili to učini iz bilo kojeg drugog razloga zasnovanog na bilo kom obliku diskriminacije, kazniće se kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina – navodi se u članu 149, stav dva, Krivičnog zakonika Republike Srpske.

Pročitajte još

Kostić je još ranije dogovorio sporazum s banjalučkim tužilaštvom za tri krivična djela, među kojima su nanošenje teških i lakih tjelesnih povreda i teška krađa, u kojoj je iz sefova privatne firme u Banjaluci, zajedno sa saučesnikom, ukrao 11.000 maraka.

Prema ovom sporazumu, koji je aminovao glavni banjalučki tužilac Želimir Lepir, optuženi Kostić je osuđen na pola godine zatvora i novčane kazne od po 4.000 maraka.

Izmirio štetu

Na najstrožu kaznu, od pola godine zatvora, Kostić je osuđen za nanošenje teških tjelesnih povreda sugrađaninu Igoru Arseniću.

Međutim, ono što je najzanimljivije u svemu jeste da je Kostić dogovorenim sporazumom zbog teške krađe u firmi „Hidroinženjering“ Banjaluka, u kojoj je ukradeno 11.000 maraka, osuđen na novčanu kaznu od svega 4.000 maraka.

Srpskainfo saznaje da je simboličnu kaznu za tešku krađu Delić zaradio jer je u međuvremenu izmirio pričinjenu materijalnu štetu.

S druge strane, Kostićev saučesnik Aleksandar V. za pomenutu tešku krađu je ranije osuđen na devet mjeseci zatvora.

Obračuni

Kostić je godinama poznat policiji po brojnim krivičnim djelima. Ranije je bio član grupe Slaviše Ćuluma, koji je nedavno ubijen, a koja je učestvovala u brojnim obračunima na području Banjaluke.

On je 2011. osuđen na pet godina zatvora, zajedno sa Slavišom Ćulumom i Dejanom Čajićem, zbog pokušaja ubistva Jovana Jošila u aprilu 2010. Tokom ovog vatrenog obračuna ubijen je Slavišin brat, Nedeljko Ćulum (19).