Kultura

ZNAČAJAN PROJEKAT Izložba “Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe” u Muzeju u Foči

U Galeriji Muzeja Stare Hercegovine Foča danas će biti otvorena izložba “Zmijanjski vez - svjetsko nematrijalno nasljeđe” Muzeja Republike Srpske.

ZNAČAJAN PROJEKAT Izložba “Zmijanjski vez - svjetsko nematerijalno nasljeđe” u Muzeju u Foči
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Nominacija Zmijanjskog veza 2013. godine na UNESKO-vu Reprezentativnu listu nematerijalnog kulturnog nasljeđa čovječastva i njegov upis na Listu 2014. godine, je jedan od najznačajnijih projekata Muzeja RS.

U cilju promocije i prezentacije Zmijanjskog veza, Etnološko odjeljenje Muzeja je 2015. godine prezentovalo izložbu “Zmijanjski vez – svjetsko nematrijalno nasljeđe”. Na izložbi su predstavljeni nosioci Zmijanjskog veza u 21. vijeku.

Izložba je multimedijalnog i interaktivnog karaktera sa radionicama Zmijanjskog veza. Realizovana je pod pokroviteljstvom predsjednika Narodne Skupštine Republike Srpske, Nedeljka Čubrilovića.

Pored Narodne Skupštine izložba je prikazana u Etnografskom muzeju u Beogradu, Muzeju Istočne Bosne u Tuzli, Muzeju Grada Zenice u Zenici, Muzeju Hleba u Sankt Peterburgu, Muzejskom kompleksu Kolomenskoje u Moskvi, Muzeju Vojvodine u Novom Sadu i u Etnografskom muzeju u Sofiji.

Otvaranje izložbe je u 19 časova, a naši sugrađani će je moći pogledati do kraja mjeseca.