Kultura

Zoran Pejić o stripu "Dobrodošli na Kosovo": Prijateljstvo iznad etničkih sukoba i podjela

Nakon francuskog i italijanskog izdanja, strip "Dobrodošli na Kosovo" objavljen je i u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, a izdavač je Udruženje strip autora i obožavalaca stripa Republike Srpse „Deveta dimenzija“ iz Banjaluke.

Zoran Pejić o stripu "Dobrodošli na Kosovo": Prijateljstvo iznad etničkih sukoba i podjela
FOTO: FOTO: PRIVATNA ARHIVA/RAS SRBIJA

Ovaj strip potpisuju koloristi Hoze Luis Rio i Salvatore Bevakva, scenaristkinja Simona Mogavino u saradnji sa Nikolom Mirkovićem, te crtač Đuzepe Kvatroči.

– Sama ideja potekla je od Nikole Mirkovića, Srbina iz Francuske, inače autora knjige “Kosovski mučenik” i predsjednika Udruženja “Zapad-istok”, osnovanog sa ciljem zbližavanja kultura zapadne i istočne Evrope. Mjesto i vrijeme radnje stripa jeste Kosmet marta 2004. godine, dok sjećanje glavnog protagoniste Dimitrija, koji se iz Italije vraća u Kosovsku Mitrovicu na sahranu oca, čitaoce vraća u osamdesete, a pripovedanje Milana, njegovog slučajnog saputnika iz voza, u devedesete godine prošlog vijeka – rekao je Zoran Pejić predsednik udruženja “Deveta dimenzija”.

Izdanje ovog stripa za domaće tržište, dopunjeno je sa intervjuom  scenariste Nikole Mirkovića kao i esejom istoričara Dragoslava Ilića “Kosovo”, koji nosi podnaslov “vapaj za slobodom ili najskuplje sudilište”.

FOTO: DEVETA DIMENZIJA
FOTO: DEVETA DIMENZIJA

– Strip je prvo objavljen u Francuskoj i dugo vremena je bio najprodavaniji strip na polju istorije i stripova koji se bave tom tematikom. Prije par mjeseci objavljen je u Italiji, u proteklih par dana i u Republici Srpskoj. Značaj ovog izdanja je da se istina pokuša predstaviti i približiti našim komšijama – rekao je Pejić.

Kako on objašnjava, istorijski stripovi i istorijske teme u formi stripa, kod nas su veoma zanimljive čitaocima.

– Bolne su to teme i još su svježe rane, sporadično se objavi nekad neki kraći strip na par strana, kratkih priča koji se pojavi u našem strip časopsu „Parabellum“. Jovan Bratić iz Nevesinja do sada objavio je nekoliko samostalnih strip albuma sa istorijskim temama: „Nevesinjska puška“, „Bitka na Vučijem dolu“, „Vožd Karađorđe“, „Kraljević Marko“, „Ponori zla“, dok je u izdanju Devete dimenzije objavljen strip album „Srbi u prvom Svjetskom ratu, Sarajevski atentat“, za koje postoji veliko interesovanje – dodaje.

Veliko interesovanje pokazano je i za ovaj strip koji su mnogi ljubitelji devete umjetnosti jedva dočekali.

– Reakcije su odlične na strip, tu ne bih ništa mijenjao. Planirane su promocije ovog izdanja na prostoru Republike Srpske, takođe u planu je da autori ovog stripa budu gosti na 4. Međunarodnom salonu stripa u oktobru u Banjaluci, ali sve je uslovljeno dešavanjima oko pandemije. Naši čitatelji biće na vrijeme obavešteni – rekao je Pejić.

Život mladića Dimitrija

Poslije svake priče, Dimitrije se vraća u djetinjstvo i prisjeća se trenutaka provedenih sa najboljim prijateljem, Albancem Kledijem. Takođe, sjeća se rastućih tenzija između kosovskih zajednica, kao i komplikovanog odnosa sa ocem. Nakon brojnih prepreka, Dimitrije se napokon približava cilju, ali pada u novu zamku usred progoma 2004. na Kosovu. Povučeni i romantični Dimitrije prinuđen je da prikupi svu hrabrost kako bi prošao kroz ratnu zonu i stigao do svog cilja. Vojska, pucnji, pobuna, nada, mržnja, ljubav. Dobrodošli na Kosovo – kratki je sinopsis ovog stripa, koji na kraju favorizuje prijateljstvo pojedinaca uslijed sukoba različitih etničkih zajednica kojima pripadaju.

Prihvati notifikacije