Kolumne

Žrtva nema naciju

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović posjetio je Jasenovac tokom obilježavanja 76. godišnjice proboja posljednjih zarobljenika iz ustaškog logora, a bolje da nije.

Žrtva nema naciju
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Izjavom da se u Jasenovcu dogodio genocid, ali prije svega prema Jevrejima, a kasnije prema Srbima isključivo iz Potkozarja, kao i da su Srbi tretirani kao neprijatelji jer su “pružali otpor”, pokazao je svoje pravo lice. Lice čovjeka koji ne zna šta je žrtva, lice čovjeka koji i mrtve ljude 76 godina kasnije dijeli na nacionalnoj osnovi. Pitam se da li je ovo normalno, da li je normalno da ijedan narod na svijetu mirno gleda okupaciju, ubijanja…

Ovaj nes(p)retni “europejac” je prvenstveno pljunuo sam na sebe, a onda i na cijelu EU. Jasenovačke žrtve, bez obzira na nacionalnost, tako su po ko zna koji put u posljednje tri decenije ponovo ubijene.

Očekivao sam i neke reakcije iz Brisela, ali uzalud. Zamislite, predsjednik jedne države, koja je članica Evropske unije, daje ovakve izjave, a Evropa ćuti. Pitam se da li su to neke nove vrijednosti koje krase EU!?

Svaki zločin u prošlom vijeku na ovom prostoru Balkana ima potpis fašizma, a fašizam je rođen upravo tu, u srcu današnje EU. Možda oni zato i ćute. Možda ih je i stid. Možda!

Pročitajte još

Mi na Balkanu smo uvijek imali idiota koji su bili skloni činjenju zločina prema drugima. Ubijali smo se međusobno, ali nekako, čini mi se, uvijek u interesu drugih.

Nismo poštovali žrtve iz Drugog svjetskog rata i to nam se obilo o glavu početkom devedesetih godina. Mir je svugdje u svijetu moguć kroz slobodu, a sloboda je moguća kroz istinu. E, sad je tu problem. U bivšoj državi se očigledno krila istina. Ćutalo se o Jasenovcu, Jadovnu, Garavicama, Podrinju… Zbog tog ćutanja platili smo cijenu i devedesetih godina kad smo se ponovo ubijali međusobno. Povampirili su se četnici, ustaše, mladi muslimani, handžar divizije i već ne znam ko. Bošnjaci i Hrvati su vezali zastave s jedne strane, a Srbi s druge strane dizali moral sami sebi. Tu, pored stratišta iz četrdesetih godina prošlog vijeka, podigli smo ratne barjake sa svih strana. Podigli smo ih jer nismo znali istinu, nismo znali koliku su cijenu platili naši preci. Pitam se znaju li i ovi iz Evrope pravu istinu o tome kakvo su zlo sjeme posijali fašisti na našim prostorima. Očigledno ne znaju, ili se možda prave da ne znaju. Možda preko naših leđa i u današnje vrijeme žele da speru ljagu sa sebe.

Eto, i mi sada i ovdje ponavljamo greške iz prošlosti, bježeći od istine. A istina je jedna i ona govori da je genocid učinjen na prostoru cijele BiH i sa sve tri strane. Svaki izgubljeni život za normalnog čovjeka predstavlja genocid.

Da se vratim ponovo na početak priče i predsjednika iz Zagreba. Drugi put u Jasenovcu se poklonite žrtvama i ćutite, “gospodine” Zorane Milanoviću. Tako će biti najbolje, a i svi će vas razumjeti.