Tenis

ZVANIČNA INICIJATIVA Kongresmenka tražila izuzeće za Đokovića

Klaudija Teni, kongresmenka iz Njujorka i kopredsedavajući član srpskog kokusa, uputila je pismeni zahtjev državnom sekretaru Entoniju Blinkenu, da se Novaku Ðokoviću dozvoli nastup na US Openu pod "izuzećem od nacionalnog interesa", prenosi Srpski radio Čikago.

ZVANIČNA INICIJATIVA Kongresmenka tražila izuzeće za Đokovića
FOTO: NEIL HALL/EPA

Prošle nedelje je kompanija Sports Management, uz konsultacije sa Srpsko Američkom Glasačkom Alijansompokrenula političku inicijativu, kako bi se Novaku Ðokoviću dozvolilo da učestvuje na US Openu

Kongresmenka Teni u svom zahtjevu navodi da je US Open vitalan turnir koji spaja sport i međunarodnu diplomatiju, i ima veliki ekonomski uticaj, jer donosi godišnji prihod od milijardu dolara.

-Spriječiti Novaka Ðokovića da se takmiči na US Openu umanjuje diplomatsku i ekonomsku vrijednost turnira, bez ikakvih beneficija za sigurnost i javno zdravlje ističe se u pismu.

Kao republikanka iz savezne drzave Njujork, Klaudija Teni je već dugo pobornik ukidanja Kovid-19 protokola i mandata za vakcine i maske, smatrajući ih ličnim i slobodnim izborom svakog pojedinca.

Ona navodi da US Open sam po sebi nema na snazi ni jedan kovid mandat za sportiste, niti za gledaoce, te da je jedina prepreka za Novakovo učešće upravo mandat donijet od strane predsjednika SAD Džoa Bajdena.

Teni smatra da kovid mandat uspostavljen od strane administracije diskriminiše nevakcinisane igrace koji su strani drzavljani, i kažnjava ih jer su izabrali da se ne vakcinišu ili javno iznesu svoj status, iako američki teniseri nesmetano mogu da učestvuju nevakcinisani. Kongresmenka Teni navodi da je to dupli standard koji nema veze sa javnim zdravljem, već sa kontrolom i politikom, navodi Srpski radio Čikago.

Prihvati notifikacije