Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZVANIČNI PODACI Broj zaposlenih u FBiH smanjio se za 15.331 od početka epidemije

Biznis
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Direktor Poreske uprave Federacije Bosne i Hercegovine Šerif Isović prilikom današnjeg obraćanja javnosti predstavnika federalnih institucija kazao je kako je od početka pandemije pa do danas broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 ljudi.

Zaposlenici Poreske uprave FBiH u proteklih 13 dana obradili su više od 24.000 prijava i odjava u registrima poreznih obveznika. Nažalost, kako je kazao Isović, situacija je takva da su od ukupno 24.507 obrađenih prijava, negdje oko 4.580 bile prijave novih zaposlenika te oko 19.000 odjava zaposlenika. Kako kaže Isović, to u nekom prebijenom stanju znači da se broj zaposlenih u FBiH smanjio za 15.331 zaposlenika.

Poreska uprava FBiH proteklih dana rekudovala je svoje kapacitete kako bi preuzela sve aktivnosti i mjere koje je predložila Vlada FBiH zbog pandemije korona virusa. Isović ističe kako i manjeg kapaciteta nastoje biti na usluzi svim poreskim obveznicima i strankama.

– Suočeni s ovim problemima, mi smo odmah na početku epidemije reagovali na način što smo najveći dio naših zaposlenika poslali da iskoriste godišnje odmore iz 2019. godine, a da oni drugi koriste 15 dana godišnjeg odmora iz 2020. godine. Zatim smo preduzeli mjere zaštite poreznih obveznika, građana i zaposlenika. Morali smo ograničiti ulazak stranaka u Poresku upravu. S tim ograničenjem svakodnevno iznalazimo mehanizmne nove komunikacije s poreskim obveznicima. Sve naše stranke smo uputili da svoje prijave i podneske podnose putem mejla, faksa ili pošte. Zbog ograničenih kapaciteta, dešava nam se da su naše linije često zauzete i zbog toga molim sve naše građane da budu strpljivi te da će na njihove pozive i pitanja svakako dobiti odgovarajući odgovor. Zaposlenici Poreske uprave u ovako skromnim uslovima i redukovanom broju uspijevaju izvršiti ključne zadatke iz nadležnosti Poreske uprave, odjave i prijave radnika kako bi se svi oni koji ostaju bez posla, mogli prijaviti zavodima za zapošljavanje – pojasnio je Isović.

Direktor Poreske uprave FBiH dodao je kako su od 1. aprila pustili svim poreskim obeznicima novu uslugu. Svi koji su bili zakonom obavezni da svoje prijave podnose elektronski, sada mogu izvršiti i uvid u svoju poresku karticu.

– Svaki poreski obveznik koji ima potrebu da vidi kakvo je stanje u njegovoj poreznoj upravi, može sa svog računara pristupiti serveru Poreske uprave i vidjeti stanje svih njegovih uplata i zaduženja, što će nam omogućiti lakšu komunikaciju – rekao je Isović.

Kako je zaključio, osnovni cilj Poreske uprave FBiH jeste da i u ovim teškim uslovima bude što bolji partner poreskim obveznicima.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO