Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zvizdić-Dancila: Snažna podrška Rumunije dodjeljivanju STATUSA KANDIDATA BiH

Politika
Autor:

Foto: Savjet ministara BiH

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH u tehničkom mandatu Denis Zvizdić razgovarao je danas u Bukureštu sa premijerkom Rumunije Vioricom Dancila o unapređenju ekonomske saradnje, evropskim integracijama i regionalnoj saradnji.

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da su politički odnosi dvije prijateljske zemlje vrlo dobri i bez otvorenih pitanja. Pozdravio je rumunsko predsjedavanje EU i zahvalio se što je Rumunija zadržala temu proširenja kao jedan od prioriteta svog predsjedavanja.

Izrazio je interes BiH za produbljenje i jačanje saradnje u oblastima euroatlanskih integracija i ekonomskih odnosa s akcentom na unapređenje trgovinske razmjene gdje ima dosta prostora za unapređenje. Kao oblasti u kojima postoji i prostor i zajednički interes, predsjedavajući Zvizdić je istakao  poljoprivredu, energetiku, auto i mašinsku industriju, IT sektor, turizam i zaštitu životne sredine.

Premijerka Dancila je čestitala predsjedavajućem Zvizdiću na postignutim impresivnim rezultatima Savjeta ministara BiH u posljednje četiri godine. Istaknula je da Rumunija snažno podržava euroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i iskazala spremnost Rumunije da pruži političku i tehničku pomoć BiH kako bi se ubrzao evropski put BiH.

Dodala je da Rumunija želi da jača i unapređuje saradnju sa Bosnom i Hercegovinom, posebno privrednu saradnju kroz povezivanje privrednih komora i poduzetnika. Istaknula je da je Zapadni Balkan dio Evrope, te da Rumunija podržava da BiH dobije status kandidata i da je jedino jamstvo trajnog mira, stabilnosti i ekonomskog razvoja regije članstvo u EU i NATO-u.

Foto: Savjet ministara BiH

Zvizdić je informisao premijerku Dancila o aktuelnoj političkoj situaciji u BiH. Naglasio je da su EU i NATO perspektiva za BiH motivator i pokretač provođenja neophodnih reformi i ekonomskog razvoja ali prevashodno stabilizacije ukupnog stanja u BiH, te da bi što skorije sticanje statusa kandidata imalo pozitivan učinak na stabilizaciju političkih prilika.

On je dodao da se Evropska perspektiva regiona postavlja kao imperativ jer osigurava daljnje jačanje i rast naših ekonomija, demokratizaciju društava, unapređenje životnog standarda i prijeko potrebnu trajnu stabilizaciju regiona kroz kontinuirano jačanje regionalne saradnje.

Kao pozitivan primjer jačanja regionalne saradnje predsjedavajući Zvizdić je istakao Berlinski proces koji već daje  veoma ohrabrujuće, mjerljive i relevantne rezultate uz adresiranje svih ključnih tema, od infrastrukturnog povezivanja, jačanje ekonomske saradnje, adresiranje zajedničkih sigurnosnih izazova, pitanje povezivanja mladih te adresiranje tema za procese pomirenja.

Foto: Savjet ministara BiH

Predsjedavajući Zvizdić je rekao da BiH podržava i aktivno učestvuje u svim procesima i inicijativama koje doprinose povezivanju, ekonomskom razvoju, miru i stabilnosti u regiji. On je naglasio da je posvećenost EU regionu, zadržavanje teme proširenja i fokusiranje na pozitivne procese jedini garant trajne stabilizacije i prosperiteta Zapadnog Balkana

Sagovornici su se složili da je potrebno poticati saradnju privrednih komora dvije zemlje, saradnju privrednika kroz poslovne forume i bilateralne sastanke, što su dobri instrumenti putem kojih će  se unaprijediti ekonomska saradnja. Istaknuto je da je bilateralne odnose moguće jačati i u oblastima nauke, kulture, tehnologije, sporta i mladih.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO