Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zvizdić pozvao na usvajanje godišnjeg nacionalnog programa za NATO

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Predsjedavajući Savjeta ministara u tehničkom mandatu Denis Zvizić pozvao je danas predstavnike politika koje su proevropski orijentisane i zagovaraju saradnju da glasaju za usvajanje Prijedloga godišnjeg nacionalnog programa za NATO za 2018/19. godinu i tako, kako je ocijenio, “donesu dugoročno opravdanu i ispravnu odluku”.

Zvidić je naveo da su ključni zadaci svih funkcionera i političkih partija borba za vladavinu prava i dostojanstvo svakog građanina BiH, politička ozbiljnost, odgovornost, mir, stabilnost i socio-ekonomski razvoj, te da te ciljeve BiH može dosegnuti samo sprovođenjem neophodnih reformi i kontinuiranom realizacijom aktivnosti na putu evropskih i NATO integracija, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

On je naglasio da je zbog toga izuzetno važno da bude, kako ističe, “razobličen spin”, kojim se usvajanje prvog godišnjeg plana izjednačava sa punim članstvom BiH u NATO-u.

– Cilj ovakve dezinformacije jeste da osnaži politike koje se protive NATO integracijama i da u drugi plan stavi raspravu o benefitima koje bi imala BiH usvajanjem godišnjeg nacionalnog programa, punom aktivacijom MAP-a i daljim faznim napretkom prema NATO integracijama – ističe se u saopštenju.

Zvidić podsjeća i na izjave NATO funkcionera u kojima je jasno istaknuto da je godišnji državni program tek naredni korak u pružanju pomoći BiH da izvrši poboljšanja u brojnim oblastima.

On napominje da na usvajanje prvog godišnjeg nacionalnog plana za NATO obavezuju i važeći pravni akti i strategije kao što su: Zakon o odbrani, odluke Predsjedništva BiH i Strategija spoljne politike BiH.

Prijedlog godišnjeg nacionalnog programa BiH za period 2018-2019. godina, čiji je predlagač Komisija za NATO integracioni proces BiH, nakon što je tri puta skidan sa dnevnog reda, ponovo je uvršten u dnevni red sutrašnje sjednice Savjeta ministara u tehničkom mandatu.

Na sjednici Savjeta ministara u tehničkom mandatu održanoj 22. januara ova tačka je skinuta sa dnevnog reda na prijedlog ministra inostranih poslova Igora Crnatka.

Ministar bezbjednosti Dragan Mektić rekao je tada novinarima da smatra da taj dokument treba vratiti nadležnoj komisiji.

On je ranije ukazao da nisu ispunjeni formalnopravni uslovi da se ova tačka nađe na dnevnom redu budući da Komisija za NATO integracioni proces BiH nije završila svoj posao.

Sjednica Komisije za NATO integracioni proces BiH, koja je bila zakazana za 20. decembar, nije održana zbog nedostatka kvoruma nakon što su na sastanku zvaničnika Republike Srpske kod predsjednika Željke Cvijanović srpski članovi Komisije pozvani da ne učestvuju u njenom radu.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO