Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Zvizdić uoči sastanka u Berlinu: Reći ću pravu istinu o stanju u BiH

Politika
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Denis Zvizdić, predsjedavajući Savjeta ministara Bosne i Hercegovine, na poziv njemačke kancelarke Angele Merkel otputovao je danas u Berlin gdje će sutra biti održan sastanak s liderima iz zemalja Zapadnog Balkana. Sutrašnji događaja okarakterisao je kao ”veoma važan”.

Prema njegovim riječima, sastanak dolazi u ključnom trenutku.

– Riječ je o izuzetno važnom sastanku, važnom zbog nekoliko razloga. Prije svega zbog činjenice da je sazvan na poziv dva ključna evropska lidera Angele Merkel i Emanuela Makona. Sastanak dolazi u trenutku kad se Zagreb suočava s ključnim izazovima. S jedne strane svjedoči pozitivnim procesima, ali svjedočimo i negativnim tendencijama u procesima pomirenja i sigurnosti u region – rekao je Zvizdić na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Najavio je da će iznijeti ”pravu istinu” o stanju u BiH.

– Iznijeću pravu istinu o dešavanjima u Bosni i Hercegovini i svaka moja izjava će biti potkrijepljena s preciznim činjenicama, zakonima i odlukama. Zatražiću da se poštuje suverenitet BiH i da naši susjedi konačno završe s Bosnom i Hercegovinom, da finalizujemo ugovore o granicama s Hrvatskom i Srbijom. Moramo poštovati bazno načelo Evropske unije o nepovredivosti granica – dodao je on, piše N1.

Zvizdić smatra da će dio razgovora biti posvećen odnosima Srbije i Kosova.

– Sasvim sigurno će se razgovarati o odnosima Beograda i Prištine jer je to na neki način neuralgična tačka. Mi ćemo prihvatiti svaki održivi sporazum između Beograda i Prištine koji neće imati negativne implikacije niti na Bosnu i Hercegovinu niti na Zapadni Balkan – poručio je Zvizdić danas.

Denis Zvizdić, na poziv njemačke kancelarke Angele Merke ide u Berlin gdje će učestvovati na sastanku država Zapadnog Balkana.

– Sastanak država Zapadnog Balkana u Berlinu zajednički organizuju kancelarka SR Njemačke Angela Merkel i predsjednik Republike Francuske Emanuel Makon, a na sastanak je pozvan i predsjednik Evropske komisije Žan Klod Junker – navedeno je ranije u saopštenju Savjeta ministara BiH.

Sastanak bi trebao početi u 17.30.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO