Kolumne

Zvizdićev potpis

Potpis predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH Denisa Zvizdića na četiri deklaracije na samitu u Londonu unio je novi razdor u Bosnu u Hercegovinu. Poražavajuće je samo što je razdor oko deklaracija veći između srpskih političara u BiH nego što bi, po logici stvari, trebalo da bude između tri naroda.

Zvizdićev potpis
Foto RAS arhiva

Drama u BiH oko odobravanja potpisa na deklaracije o ratnim zločinima, traženju nestalih, borbi protiv korupcije i regionalnim odnosima, trajala je maltene sve dok Zvizdić nije sletio u London.

I tek što je ta „razmirica“, prije svega, u Predsjedništvu BiH riješena, a Zvizdiću dato „zeleno svjetlo“ za potpis, uslijedila je nova, ali ovaj put između političkih predstavnika Srba.

Jedni, naime, tvrde da deklaracije, prije svega, onu o ratnim zločinima, nije trebalo potpisivati, jer ona Srbima nameće kolektivnu odgovornost, a u nekim dijelovima i priznanje „genocida“. Da se sa dijelovima deklaracije ne slažu, o tome su, tvrde, na vrijeme obavijestili i nadležne institucije u Sarajevu.

Međutim, ovlašteni srpski predstavnici u istim tim institucijama BiH tvrde da do poslijednjeg dana nisu dali saglasnost za potpisivanje deklaracija, sve dok nisu uvažene sugestije nadležnih institucija Republike Srpske.

Tvrdnje i jednih i drugih, koji su, prije svega predstavnici Republike Srpske u BiH, a ne svojih političkih opcija, pokazuju da su i u ovoj situaciji bitniji očigledno politički poeni u već uzavreloj kampanji.

Interesi RS za koje bi zajedno trebalo da se bore i ovaj put su, evidentno, ostali po strani.

Scroll Up