Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZVONO ZA UZBUNU Država iz komšiluka do 2100. godine mogla bi IZGUBITI više od 280.000 stanovnika

Svijet
Autor:

Foto: Shutterstock

Zbog niskog sepena nataliteta i produžavanja životnog vijeka, Slovenija se nalazi pred velikim demografskim promjenama zbog kojih bi 2100. mogla imati 284 hiljada stanovnika manje nego danas, te velik udio stare populacije koja će zahtijevati velike troškove trajne njega.

Ako se ništa bitno ne promijeni, Slovenija će 2100. po projekcijama evropske statističke kancelarije imati oko 1,8 miliona stanovnika, što je 284.000 manje nego danas, pri čemu će trećina populacije biti starija od 65 godina, prenio je slovenački statistički zavod.

Nacionalni planovi, međutim, predviđaju da se sadašnja stopa nataliteta, odnosno broj rođenih beba na ženu u fertilnoj dobi, poveća sa sadašnjih 1,61 na 1,77 do 2100, ali demografski problemi neće biti manji jer se produžava i životni vijek prosječnog Slovenca, pa će se on povećati na 89 za muškarce i 93 za žene, na kraju projekcijskog perioda, upozoravaju statističari.

Uprkos politikama demografske obnove i podizanja nataliteta, stanovništvo Slovenije postaje sve starije. Tako su stariji od 65 godina u 2018. činili 19,4 odsto ukupne populacije, a kroz osamdeset godina više od 30 odsto, prenosi Hina.

S druge strane, predviđaju statističari, udio djece odnosno mlađih od 15 godina će se u stanovništvu još koju godinu povećavati, a onda izrazitije padati. Minimum djece u populaciji po tim projekcijama bio bi 2100, samo 13,9 odsto, a do tada bi zemlja sa sadašnjih malo preko dva miliona stanovnika pala na 1,8 miliona.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO