Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZVONO ZA UZBUNU Ljekari upozoravaju da u Srbiji sve porodice imaju nekog ko BOLUJE OD RAKA

Društvo
Autor:

Foto: Vladimir Vetkin/EPA

Načelnica Klinike za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije Danica Grujičić rekla je da je u Srbiji u NATO agresiji bombardovano 70 odsto civilnih ciljeva i da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog oboljelog od malignih bolesti.

– Ako pogledate stanovništvo Srbije, 7,2 miliona iz 2010. po popisu, moramo biti svjesni činjenice da ne postoji porodica u zemlji koja nema nekog oboljelog od malignih bolesti, da li u najužoj porodici ili u široj – to je činjenica – rekla je Grujičićeva za RTS.

Prema njenim riječima, ljekari kliničari su primijetili da se određene vrste tumora, koje su se javljale isključivo kod ljudi od pedeset ili šezdeset godina, sada javljaju kod djece.

– U jednom periodu, od 2008. do 2012. godine, drastično su nam se pogoršali rezultati liječenja djece… U tom periodu nismo znali da li negdje griješimo. Isto operišemo, dajemo iste lijekove, ali nismo uspjeli da vidimo zašto su nam u tih četiri-pet godina drastično lošiji rezultati. Tumori su bili agresivniji – istakla je Grujičićeva.

Ona je napomenula da se sada, u ovom periodu, pojavljuju tumori koje patohistolozi u Americi, Engleskoj, Njemačkoj ne mogu da klasifikuju.

– Sada nemate klasifikaciju tumora centralnog nervnog sistema kod djece, a pojavili su se neki tumori za koje ne mogu da kažu koji su to tumori ni na osnovu genetskih analiza – rekla je Grujičićeva.

Ona je navela da mora da se napravi naučna studija koja će dokazati šta je u Srbiji zagađeno, odnosno lokacije koje su bombardovane.

– Ne možete gledati cijelu populaciju, morate gledati lokacije koje su bombardovane, a bombardovano je 70 odsto civilnih ciljeva, svako postrojenje koje je bilo na mapi hazarda – rekla je Grujičićeva.

Prema njenim riječima, ako se desi poplava, zemljotres, bombardovanje, tada se oslobađaju toksične materije iz tih postrojenja i u određenom regionu se pravi ekološka katastrofa.

– Nije cijela Srbija zagađena, ono što nijedna vlast nije uradila poslije 1999. godine je metodična i tačna naučna analiza, što znači – `imali smo postrojenje tu i tu, toliko i toliko toksičnih materija` – kaže Grujučićeva.

Ona je napomenula da svuda u svijetu postoje priznati matematički modeli na osnovu kojih može da se izračuna koliko je bilo toksičnih materija.

“Kasnimo, ali nismo zakasnili”, smatra Grujučićeva.

 

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO