Sport

ABRAMOVIČ POD ISTRAGOM Vlasnik Čelsija imao udio u ugovorima igrača drugih klubova

Vlasnik Čelsija Roman Abramovič preko of-šor kompanije na Britanskim Djevičanskim Ostrvima, bio skriveni vlasnik dijela ugovora pojedinih igrača drugih klubova.

ABRAMOVIČ POD ISTRAGOM Vlasnik Čelsija imao udio u ugovorima igrača drugih klubova
FOTO: KERIM OKTEN/EPA

Tako se došlo i do podatka da je na listi fudbalera ruskog multimilijardera bio Peruanac Andre Kariljo, koji je 2014. u Ligi šampiona igrao dva meča u dresu Sportinga protiv Čelsija u Ligi šampiona.

Portparolka Abramoviča je rekla da nijedan zakon ili pravilo nisu prekršeni, ali bivši predsjednik Fudbalskog saveza Engleske, lord Dejvid Trisman, u razgovoru za BBC Panoramu je upitao da li je pošteno da vlasnik kluba ima procenat u ugovorima igrača drugih timova.

– Mislim da to nije ispravno. Baš zbog toga je i ukinuto pravo trećeg vlasništva. To je bacalo sumnju i sjenku na fudbal. Da sam vidio ta dokumenta kada sam bio predsjednik FA, to bih istražio – rekao je Trisman, a prenose Vijesti.

U aferi „FinCEN Files” se otkrilo da je Abramovič preko povezanih of-šor kompanija „obrnuo” preko milijardu dolara, zbog čega je pod istragom. Među spornima je i devet uplata iz kiparske kompanije od ukupno 156 miliona dolara, koje su završile u Abramovičevom „Leiston Holdingsu” na Britanskim Djevičanskim Ostrvima.

Ta kompanija je prvi put pomenuta u aferi „Football Leaks” u njemačkom „Špiglu” 2018. godine, a Čelsi je imao pravo prečeg pregovora sa klijentima „Leistona”.

Činjenica je, ipak, da nijedan zakon nije prekršen, jer je FIFA do 2015. dozvoljavala pravo trećoj strani da učestvuje u ugovorima igrača. Pitanje ostaje – da li je to bilo moralno.