#Kolumne

Slika našeg sistema
kolumne Goran Obradović

Slika našeg sistema

Fotografija pretučene žene u Prnjavoru nije slika samo još jedne žrtve porodičnog nasilja, nego je to slika Republike Srpske i cijelog sistema, koji dozvoljava nasilnicima da se slobodno šetaju ulicama.

Godišnjice
kolumne Slobodan Popadić

Godišnjice

Ljeto na našem dijelu Balkana uvijek je toplije nego u ostatku Evrope. Osim ljetnjih temperatura, vazduh podgrijavaju brojne godišnjice, sa toliko političkog elektriciteta koji može da pokrene, ne elektromotor, nego novi rat. Samo da to opet nekom bude u interesu.

Usmeno predanje
kolumne Maja Radoja

Usmeno predanje

Čovjek dobije simptome, testiraju ga, PCR pokaže da je pozitivan ili negativan na korona virus, o rezultatima ga informišu telefonskim putem, ali nalaz - ne daju?!

Život u paralelnoj stvarnosti
kolumne Branko Tomić

Život u paralelnoj stvarnosti

Postojanje dvije potrošačke korpe nije nikakva novost na ovim prostorima. Zvanična, u koju malo ko vjeruje, i nezvanična, sa realnijim odnosom prema životnim troškovima, paralelno žive uglavnom u kriznim vremenima.

Bahati "stvaralac"
kolumne Siniša Trkulja

Bahati "stvaralac"

Iako su od završetka građanskog rata prošle dvije i po decenije bahatost nije napustila glave nekadašnjih lidera SDS, a danas, kako sami sebe zovu, “Stvaraoca” Republike Srpske.

Pravda kao puž
kolumne Goran Obradović

Pravda kao puž

Nakon što je u ponedjeljak objavljena informacija da je hirurg Marinko Lovre pravosnažno osuđen na godinu dana zatvora svi su pohvalili rad pravosuđa. Međutim, već drugi dan smo dobili novi šamar.

Ima nade za nas
kolumne Nikola Morača

Ima nade za nas

Pravosnažna presuda hirurgu Marinku Lovri od godinu dana zatvora pokazala je da ima nade za domaće pravosuđe, ali i potvrdila da je apsolutno sve do tužilaštva, te načina izvođenja dokaza.

Šta su to borci?
kolumne Siniša Trkulja

Šta su to borci?

Između vlasti i opozicije u Srpskoj nema razlike. Pokazali su to lideri parlamentarnih političkih partija prije dva dana na Palama. U ratnoj prestonici potpisali su sporazum sa prvim predsjednikom NSRS Momčilom Krajišnikom o isplati valorizovane ratne naknade poslanicima prvog saziva parlamenta, članovima Vlade i tri člana Predsjedništva Srpske, a sve bi trebalo da košta preko 10 miliona KM.

Izbori će pobijediti koronu
kolumne Tanja Vukomanović

Izbori će pobijediti koronu

Politika i struka se odavno već prepliću kada su u pitanju odluke oko mjera koje se sprovode povodom pandemije korona virusa. Svi mi koji smo poštovali, i dalje poštujemo, propisane mere počinjemo sumnjati u sve, a čak ni pojedine teorije zavere više ne djeluju toliko nenormalno. 

Djeca nas gledaju
kolumne Tanja Vukomanović

Djeca nas gledaju

Marko ima 18  godina, uskoro završava srednju i ne planira da ide na fakultet. Kaže da mu diploma ne treba, jer se može uspjeti i bez nje. Kaže: „Ako zatreba mogu i da je kupim“.

Dokle ćemo da se povlačimo
kolumne Slobodan Popadić

Dokle ćemo da se povlačimo

Dragan Mektić i Fahrudin Radončić, bivši ministri bezbjednosti BiH, jedan drugog su javno optužili da je kriminalac, iznoseći sve i svašta, a da se niko u pravosuđu nije ni počešao. Dakle, ljudi koji su do juče navodno brinu o bezbjednosti svih nas došli su u poziciju da jedino javno mogu da kažu što imaju, jer ne mogu ili ne žele da kroz institucije promijene bilo šta. Koja god da je opcija u pitanju, mnogo je brate, čak i za zemlju apsurda kakva je ova u kojoj se nalazimo.