#Kolumne

Tajna ključa 1111
Vladimir Đurić Đura

Tajna ključa 1111

Bosanska Dubica je posljednjih godina bila poznata kao rodno mjesto Tihomira Stanića i biznismena Filipa Ceptera, koji je u njemu sagradio velelepan hotel. No Dubica krije misterioznu tajnu.

Na granici zdravog razuma
Milkica Milojević

Na granici zdravog razuma

Srećan je onaj ko zna gdje su granice njegove otadžbine. Tako, ili tako nekako, pjevao je banjalučki pjesnik Boro Kapetanović, ratnih devedesetih: kad se ginulo za Republiku Srpsku, a pojma nismo imali gdje Republike Srpska počinje, a gdje završava.

Decembar, mjesec para i izbora
Slobodan Popadić

Decembar, mjesec para i izbora

Decembar je, po pravilu, jedini mjesec u BiH u kome političari intenzivno pričaju o parama, platama, porezima, budžetima i ekonomskim politikama. Zahvaljujući Amerikancima i Evropljanima, decembar je postao i mjesec Izbornog zakona.

Nepravda
Maja Radoja

Nepravda

Radnici pojedinih zdravstvenih ustanova u Banjaluci zadovoljno trljaju ruke jer im je na račune već leglo 500 KM, koje su iz gradskog budžeta dobili kao nagradu za doprinos u borbi protiv epidemije korone.

Nije post za siromaha
Željka Knežević

Nije post za siromaha

Vrijeme je posta. A on nije samo uzdržavanje od mrsne hrane. Post znači i uzdržavanju od rđavih misli, znači više molitvi i dobročinstava. I tu se krije caka, prepreka na kojoj mnogi padaju.

Mali čovječe, gdje si?
Sanja Krasić

Mali čovječe, gdje si?

Svakodnevno poskupljene namirnica i goriva, nezaposlenost, korupcija, odlasci ljudi “trbuhom za kruhom”… Slika je BiH, koju politički lideri svakodnevno nastoje zamagliti krupnim političkim temama.

Odbijenica i zahvalnica
Slobodan Popadić

Odbijenica i zahvalnica

Zdravstveni radnici u Banjaluci konačno dobijaju obećanih 500 KM, i to je najvažnije. Da li je trebalo novac dati svima ili podebljati iznos samo onima koji su ginuli u kovid ambulantama, pitanje je oko koga se javnost nikada neće složiti. Ali to je već davna prošlost.

Za žene
Nataša Telebak

Za žene

Premlatio ženu pa je izbacio iz kuće, udarao suprugu šakama i nogama, djeca sve gledala - ovakve potresne sudbine uvijek su među najčitanijim novinarskim tekstovima.

Crni petak
Tijana Grujić

Crni petak

Crni petak, odnosno sada već popularni "Blek frajdej", kod naših trgovaca izgleda otprilike ovako: Butik plati reklamu u kojoj se hvali da ima popuste do 40 odsto, a u radnji sa tim popustom zapravo možeš da kupiš samo majicu kratkih rukava i to jedan brend. Ostalo je sniženo 20 odsto, a ponuda standardna – loša i skupa.

Brak bez ljubavi
Snježana Karić

Brak bez ljubavi

Može li se živjeti u braku u kojem supružnici borave pod istim krovom, ali ne razgovaraju, ne dijele zajedničke brige, ne odlaze zajedno na putovanja, ne slave zajedno rođendane i praznike, niti posjećuju rodbinu i prijatelje svog supružnika?

Da li je kasno?
Tijana Grujić

Da li je kasno?

Upravo sam prošao pored gradilišta i čuo radnike koji pričaju na arapskom. Nije problem, nego sam se iznenadio.

Indo-pacifički hladni rat u nastajanju
Branko T. Nešković

Indo-pacifički hladni rat u nastajanju

“Da li će budućnost nalikovati prošlosti otkrivajući nam bezvremensku istinu o svim ratovima”, kako je govorio Tacidis, da li je rastuća bipolarnost SAD i Kine novi kontekst međunarodnog rivalstva starog koliko i sama istorija, i da li savremeni svijet ulazili u novi hladni “Cold war 2.0” dok Tajvan postaje sinonim za Zapadni Berlin!?

Kad ego udari
Željka Knežević

Kad ego udari

Sujeta, ponos, politički nemar za one koji su ih birali ili jednostavno nebriga za grad u kojem žive. Mnogi ovako tumače rad Skupštine grada Banjaluka, koja se svela na sve samo ne na mjesto gdje se bori za bolji život građana.

Besplatno je najskuplje
Nataša Telebak

Besplatno je najskuplje

Osnovno obrazovanje uzimamo zdravo za gotovo, pa nam je teško povjerovati da u 21. vijeku imamo na hiljade stanovnika koji nisu završili obaveznu školu.

Gdje si Valentine?
Siniša Trkulja

Gdje si Valentine?

Iza nas je mučnih i teških 26 godina od mira u BiH, godina u kojima smo na sceni vidjeli silovanje demokratije, podaništva, imali smo uspona, ali i žestokih padova.

Prihvati notifikacije