Silovanje
Milkica Milojević

Silovanje

Kako je jeziv zločin silovanje! I kakva je to teška, duboka trauma za žrtvu! A opet, silovanje je krivično delo sa ubjedljivo najvećom „sivom brojkom“; većina silovanih žena nikad ne prijavi silovatelja.

Ideali
Milan Pilipović

Ideali

Za srpsku inteligenciju u BiH, s kraja devetnaestog i početka dvadesetog vijeka, kako reče profesor iz Beograda Miloš Ković, ideal je bio obrazovanje, vaspitanje, sticanje znanja.

Daleko je 21. vijek
Nataša Telebak

Daleko je 21. vijek

Kako su nam nekad znali govoriti "ne kasne plate, samo je prolongirana isplata", istim obrascem poslužili su se sada i iz UKC RS. 

Dobrotvori
Branko Tomić

Dobrotvori

Blagoslovljen je narod koji ima predsjednika što neprestano misli na one koji su ga izabrali i koji podržava sve mjere institucija za njihovu dobrobit. Jedna od tih mjera jeste i poskupljenje struje.

Blokadom u (ne)uspjeh
Milan Ilić

Blokadom u (ne)uspjeh

Skoro pola godine traje saga oko rebalansa budžeta za ovu godinu, kraj je novembra, a i dalje je upitno šta će Banjalučani dobiti u ovoj godini. Bolje je pitanje, šta neće, jer trenutno nemamo ni rebalansa, ni priče o budžetu za narednu godinu, predsjednika Skupštine...

Njemačka me preporodila
Nataša Telebak

Njemačka me preporodila

Nije dobro, ali biće i gore! I zvanično je potvrđena gorka istina koju naši građani znaju odavno. Malecka BiH druga je na planeti po broju građana u dijaspori; kaže to i magazin Forbs.

Pogledajte semafor
Boris Knežević

Pogledajte semafor

Odluka opozicije da bojkotuje poziv novoizabranog predsjednika Republike Srpske na konsultacije oko formiranja nove Vlade, iako očekivana, ipak je iznenađujuća.

Gdje su kamere?
Željka Knežević

Gdje su kamere?

Glavna ulica kao poligon za brzu vožnju. U gluvo doba noći divljanje i besomučna jurnjava. Alkohol ili nedovoljno iskustvo. Pa u dva vikenda imate udese u centru Banjaluke koji nikako nisu trebali da se dogode. Da su se poštovali propisi.

Ko će da plati više?
Tijana Grujić

Ko će da plati više?

Od najava iz septembra kako ćemo plaćati nula konvertibilnih maraka struju ako je potrošimo manje nego lani došli smo do toga da se u novembru vijeća kome će struja da poskupi od Nove godine.

Mundijal, ženska priča
Milkica Milojević

Mundijal, ženska priča

„Žena mu sudi!“ Ovo je na brdovitom Balkanu najgrđa psovka i najveća uvreda, koja može biti upućena jednom „pravom“ muškarcu. Ali, svijet je čudesna naprava! Eto, dočekali smo da žene sude čak i takvim bajama kao što su Lionel Mesi i Kristijano Ronaldo.

Neka lopta krene
Siniša Trkulja

Neka lopta krene

Još malo pa će cijeli svijet stati i biti okupiran loptom. Sudariće se na fudbalskim terenima Evropa, Azija, Afrika, Sjeverna i Južna Amerika, Okeanija.

"Heroji"
Vladimir Đurić Đura

"Heroji"

Poslije 34 godine okosnica benda "Heroji", moja malenkost i Milutin Petrović, odsvirali smo akustične verzije naših hitova "Zgromiću te ja" i "Kiza rok" u podkastu Aleksandra Jovanovića na Telegrafu.

Pomozite im!
Maja Radoja

Pomozite im!

Oboljeli od karcinoma, kojima je jedini spas imunoterapija, ne mogu ni da boluju u miru, jer osim straha hoće li se izboriti sa opakom bolešću moraju da razbijaju glavu kako naći pare za preskupe lijekove.

Roska naših dana
Slobodan Popadić

Roska naših dana

Sjećate se scene iz serije „Bela lađa“ kada su postavili Miru Banjac da kao najstarija parlamentarka Roska predsjedava konstitutivnom sjednicom? Ne vidi, ne čuje, ne zna da čita, ne zna poslovnik, trese se od muke, dok se cijela sala smije.

Čisto maltretiranje
Nataša Telebak

Čisto maltretiranje

Na hiljade zaposlenih porodilja svakog mjeseca ide kod ljekara po doznake, koje potom nose svojim poslodavcima, i to bez ikakve potrebe.

Gradski prevoz u rasulu
Milan Ilić

Gradski prevoz u rasulu

Gradski prevoz je žila kucavica iole većeg grada. U modernim zemljama, ovakva vrsta transporta je najzastupljenija. Ljudi radije koriste autobuse ili tramvaje nego svoj automobil. 

Ćutanje (ni)je zlato
Nikola Morača

Ćutanje (ni)je zlato

Dvojica policajaca u Banjaluci su uhapšena i pritvorena zbog sumnje da su počinila oružanu pljačku migranata kojima su ukrali 700 evra.

Stanovi i porezi
Tijana Grujić

Stanovi i porezi

Razlog nezaustavljive višegodišnje građevinske ekspanzije u Republici Srpskoj je uglavnom zato što je to najisplativiji i najbrži legalan način bogaćenja, a da prethodno niko ne postavlja pitanje porijekla prvog miliona (obično stvorenog kroz privatizaciju).

Prihvati notifikacije