Fudbal

MIJENJA SE LIGA ŠAMPIONA Sad UEFA pravi Superligu i unosi novu podjelu

Unija evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) diskutovaće o novim promjenama koja se tiču takmičenja u Ligi šampiona.

MIJENJA SE LIGA ŠAMPIONA Sad UEFA pravi Superligu i unosi novu podjelu
FOTO: SERGIO PEREZ/EPA

Godinu dana nakon što se čitav fudbalski svijet ujedinio protiv Superlige Evrope, UEFA planira da učini nešto slično i dodatno oteža “manjim” timovima ulazak u elitno takmičenje.

Naime, plan koji razvija Evropska kuća fudbala i koji je javnosti prenio britanski “Gardijan” jeste da bi se timovi ubuduće u Ligu šampiona plasirali na osnovu koeficijenta, bez obzira na to kakav bi učinak imali u domaćim šampionatima.  Prema prvim najavama dva tima koja ostanu van Lige šampiona a imaju najbolje koeficijente dobiće parvo da se takmiče i imaće svoje mjesto.

Tako bi najjače evropske lige, koje ostvaruju prava na najveći broj mjesta potisnule manje šampionate zahvaljujući koeficijentu koji je na njihovoj strani, ali i rezultatima koje redovno ostvaruju na evropskoj sceni. Klub iz velike lige (Engleska, Španija, Italija, Nemačka i Francuska) mogao bi čak da profitira zahvaljujući uspjehu tima iz svoje zemlje.

O ovom pšrijedlogu će se raspravljati na Generalnoj skupštini Evropske fudbalske federacije u Beču. Već sada je jasno da će ovaj prijedlog uneti novu podjelu.