back button
reload

Sport

POČEO SA TRENINZIMA Đoković za Blic otkrio plan do kraja sezone

Teniski centar „Novak”. Dorćol. Poznato lice. Miljan Amanović, fizioterapeut i kum najboljeg tenisera svijeta, stoji ispred jedinog terena koji je zatvoren. Crvena lampica se odmah upalila. Čim je Miljan tu, znači unutra je i Novak Đoković.

POČEO SA TRENINZIMA Đoković za Blic otkrio plan do kraja sezone
FOTO: A.DIMITRIJEVIĆ/RAS SRBIJA

Tu je Nole, počeo je da trenira danas. Sparinguje sa Olgom Danilović – govori nam Amanović.

Čuje se smijeh. Unutra ne možemo, ali glasove prepoznajemo. Pored Novaka, tu su i Viktor Troicki, selekto, Boris Bošnjaković, jedan od trenera u Novakovom centru, Marko Paniki, kondicioni trener Đokovićev i mlada Danilovićeva. Po onome što čujemo, rekli bismo da su svi dobro raspoloženi.

Nakon pola sata, Đoković izlazi i kreće u teretanu, Danilovićeva ostaje da radi. Najbolji na svijetu pristaje na kratak razgovor.

– Počeo sam da treniram. Prošlo je dosta vremena od kada sam posljednji put trenirao sa reketom. Doduše, trenirao sam kondiciju, ali tenis sam tek sada započeo – bilo je prvo što je rekao Đoković za „Blic”. Kroz osmeh dodaje: Danas sam ja bio sparing partner Olgi. Pripremam je, a kakav sam posao uradio kao sparing, vidjećemo kad bude otišla na sljedeći turnir. I u utorak ću trenirati sa njom, još nekoliko dana ću biti u Beogradu.

Novak sam izlaže plan za naredni period.

– Za sada planiram da igram Pariz, Završni masters u Torinu i Dejvis kup. To mi je raspored. U Beogradu bi trebalo da budem do kraja nedjelje, a onda ću nedjelju dana pred takmičenje u Bersiju da odem iz Srbije kako bih se više posvetio treninzima i pripremama. Sigurno ću biti u Beogradu do kraja nedelje jer mi i deca idu u školu ovdje i Stefanu je rođendan za nekoliko dana, pa ćemo to ovde proslaviti sa familijom.

FOTO: JUSTIN LANE/EPA
FOTO: JUSTIN LANE/EPA

Od Njujorka i poraza u finalu US Opena od Rusa Danila Medvedeva, Đoković nije trenirao već je vrijeme posvetio porodici i prijateljima.

Nakon što je otkrio šta će igrati do kraja godine, logično pitanje je bilo da li će putovati u Australiju na prvi grend slem u sezoni.

– Pratim situaciju oko Australije i koliko sam razumio konačna odluka Vlade Australije i Tenis Australije biće za dvije sedmice, znači to je prva ili druga nedelja novembra. Ne vjerujem da će se nešto mnogo mijenjati uslovi u odnosu na ono što već znamo. Kao što je to bio slučaj, biće dosta nekih restrikcija. Ono što sam čuo od svog menadžera koji je u direktnom kontaktu sa ljudima iz Federacije Australije jeste da oni pokuašvaju da poboljšaju uslove za sve. I za one koji su se vakcinisali i za one koji nisu – istakao je Nole.

Đoković povučen iskustvom iz januara ove godine, ima dilemu šta da radi za dva mjeseca.

– Nije nam dobro iskustvo bilo, Viktoru je bilo baš teško. Mi smo imali karantin u kojem smo mogli da treniramo, ali ako čovek ne može da trenira, onda… Profesionalnog sportistu da stavite u tu vrstu karantina da ne može da izađe iz sobe, a onda da očekujete od njega da će da igra na nekom nivou, zaista… A da ne pričamo o povećanom riziku od povrede kojih je bilo mnogo, uključujući i mene na ovogodišnjem Australijan openu. Ako ostanu takvi uslovi, mislim da će mnogo igrača baš dobro razmisliti da li će ići ili ne. Na kraju krajeva, finansijski, odnosno ekonomski aspekt je onaj koji odlučuje kod mnogo igrača.

Đoković nikada ne uljepšava ništa, zato je i sada izrazio nezadovoljstvo ponašanjem kolega na Turu.

– Meni je žao što se mnogo igrača ne interesuje previše, odnosno ne bavi se ovom temom, jer je bitno da većina bude složna. Ako su svi rekli: „OK, ovi uslovi su kakvi jesu i mi ih prihvatamo takve, onda idemo, nema problema!” Ali postoji dosta nezainteresovanosti, što mene, iskreno, nervira jako. Zato sam i bio predsjednik Saveta igrača i bio u tome dugi niz godina pokušavajući da saznam, da se informišem, da naučim što više o sistemu i strukturi, na koji način sve to funkcioniše. I ja sam to uradio. Ne kažem da bi svako trebali da uđe u Savet igrača, ali treba svako da se informiše, da zna, to je deo tvog života. To je, na kraju krajeva eko sistem koji tebi dozvoljava da radiš ono što radiš.

Nije mogao sa sigurnošću da tvrdi da li će ili ne ići u Australiju.

– Još ne znam da li ću igrati u Melburnu. Ne znam koji će mi biti raspored. Ima previše nagađanja. Mediji mnogo nagađaju i to mi je zasmetalo. Nisam se oglašavao previše zato što je svako pravio neke pretpostavke na osnovu onoga što sam rekao prije godinu dana. Jedna te ista stvar se vrti i mnogo se pravi razdor, ne samo u sportskom, nego u cijelom društvu, između onih koji su nevakcinisani i vakcinisani. I to je strašno. Da smo mi spali na to da nekoga diskriminišemo ako želi da odluči za sebe ovako ili onako, da li hoće ili neće da se vakciniše. To je stvarno… Jako sam razočaran društvom svetskim u ovom trenutku i načinu na koji mediji prenose i vrše pritiske na sve ljude. Ima previše nejasnoća, previše nekih informacija koje i nisu validne, pa se pokažu da jesu, pa nisu, dosta se sve menja.

Zastao je samo da bi uhvatio vazduh.

– Zauzimam stav koji zauzimam i uvijek sam isto razmišljao. Neću da otkrijem svoj status da li sam se vakcinisao ili ne. To je privatna stvar i po našem zakonu ko god te pita, ti na neki način možeš i da ga teretiš za to što te je pitao. To je neumjereno pitanje. Previše ljudi danas dopuštaju sebi slobodu da pitaju stvari i da osuđuju čoveka. Šta god ti da odgovoriš: „Jesam, nisam, možda, ne znam, razmišljam!” oni će to da zloupotrebe. Mediji su postali, nemam riječ kako da opišem. Šire strah i paniku među ljudima i ne želim da učestvujem u tom razdoru. Osjećam da su svi neprijateljski nastrojeni. Ne želim da im dajem povoda da pišu neke stvari o meni. Sada ovo što sam vama rekao, neko od vaših urednika može da uzme i napravi skandal. Naravno da želim da idem, Australija je moj najuspešniji grend slem, hoću da učestvujem, volim ovaj sport, imam i dalje motivaciju, ali sam rekao zašta imam motivaciju. To je čitava geneza – nasmijao se Nole.